Äntligen invigning i Uppsala!

Göran och jag på rundtur i det nya huset.
Rundtur i det nya huset.

Idag har jag varit i Uppsala tillsammans med Göran Hägglund, på invigningen av ett nytt Ronald McDonald-hus, som ligger alldeles i närheten av Akademiska sjukhuset. Sedan förra året sitter jag i styrelsen för Ronald McDonald barnfond som är en mycket viktig verksamhet. Det nya huset är det femte i Sverige.

Tanken med dessa hus är att ge familjer möjlighet att bo och leva så normala liv som möjligt, i närheten av sjukhuset när ett barn måste vistas på sjukhus i långa perioder. Bilden här är ifrån köket i det nya huset, och varje familj har möjlighet att ha ett eget skafferi, egen kyl och laga sin egen mat och diska sin egen disk. Man får möjlighet att vara en familj även när man har drabbats av en tragedi. När jag var liten och opererades, så kunde mina föräldrar få sova på trästolar intill min säng. Det hade varit jättebra om det funnits någonstans för dem att bo.

I så här svåra situationer kan hela familjen behöva hjälp och stöttning, även om det bara är en person som är sjuk. Här finns möjlighet att träffa och lära känna andra som också befinner sig i svåra situationer. Då kan man peppa och stötta varandra. Behovet av platser som dessa är stort och det är jättebra att verksamheten nu sprids också till Uppsala.

Det var mycket folk på dagens invigning. En förälder, Anna, höll ett fantastiskt tal om hennes familjs vistelse på ett Ronald McDonald-hus, och det gick rakt in i hjärtat. Göran Hägglund höll ett bra tal om att samhället är större än staten. Ronald McDonald barnfond gör en fantastisk insats för samhället och visar på hur viktiga alla de initiativ som kommer från företag och civilsamhälle är. Detta måste fortsätta uppmuntras, både från regeringen och kommunerna. Idag är jag extra stolt över att sitta i styrelsen och jag ser fram emot att fortsätta arbeta för ännu fler hus.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.