Förbättra för företagare i Göteborg

bild(19)Bland de brev som kom till mig på Stadshuset idag fanns en inbjudan till Svenskt näringslivs inspirationsdagar. Temat för inspirationsdagarna är hur man förbättrar kommunens företagsklimat. Ett bra företagsklimat är jätteviktigt och givetvis var jag intresserad av att gå, men tyvärr kommer inte detta att arrangeras i Göteborg. Istället får man åka till Malmö, Jönköping eller Stockholm för att diskutera företagens villkor. Jag har verkligen ingenting emot någon av dessa städer, men jag tycker att det är tråkigt att arrangemanget inte kommer till Sveriges näst största stad. Och jag måste fråga mig, är det ett tecken på hur dåligt företagsklimatet är i Göteborg att den största arbetsgivarorganisationen inte arrangerar sina inspirationsdagar här?

Utvecklingen av företagsklimatet i Göteborg har under de senaste åren har varit allt annat än positiv. När Svensk näringsliv presenterade sin rankning av företagsklimatet i Sveriges kommuner i år hade Göteborg sjunkit till plats 150. Det var ett tapp med 23 platser från 2012 då vi hamnade på plats 127, vilket i sin tur var ett tapp på 30 platser från 2011. Totalt finns det 290 kommuner i Sverige, vilket innebär att Göteborg nu befinner sig på nedre halvan. Med tanke på att Göteborg har en lång och framgångsrik industri- och handelstradition och många av Skandinaviens mest kända industrikoncerner är göteborgska så är detta resultat mycket alarmerande. Vi har väldigt goda förutsättningar för ett blomstrande näringsliv, men vi kan inte leva på gamla meriter.

Företagande och entreprenörskap är något som är positivt och livsviktigt. Vi måste förbättra förutsättningarna för de företag vi har idag, och för framtidens företag, så att fler vågar ta steget att bli företagare. Då skapas fler jobb, och fler jobb ger bättre välfärd. Det är bara genom att fler arbetar som vi får mer pengar till skola och omsorg.

Jag hoppas att inte Svenskt näringsliv ger upp Göteborg, utan fortsätter visa på vad vi kan göra bättre i sina rapporter. För att vända utvecklingen behövs det bättre attityder från stadens politiker och tjänstemän. Det är något som företagarna själva uppger. Vi kan också underlätta företagande på andra sätt. Bland annat skulle upphandlingar kunna utformas så att de lockar småföretag att delta. Om Göteborg blir mer attraktivt för företagare, så innebär det fler jobb och därmed mer pengar till att förbättra saker som skola och äldreomsorg. Men det krävs politisk vilja för att göra detta, och det är en av många anledningar till att det behövs ett maktskifte i Göteborg 2014.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.