Rösta om trängselskatten den 16 mars

Idag skriver GP, Sveriges radio och flera andra medier att frågan om när folkomröstningen om trängselskatten håller på att avgöras. Jag har hela tiden sagt att jag vill hålla folkomröstningen så snart som möjligt. Skälen till det är både ekonomiska och demokratiska. Det Västsvenska paketet kostar 34 miljarder kronor, och detta är helt nödvändiga satsningar. Trängselskatten är en del av finansieringen. Nu är det osäkert om vi har någon finansiering, beroende på hur det går i folkomröstningen, och det är givetvis bra om denna period av osäkerhet blir så kort som möjligt. Att lägga miljontals kronor på något som inte helt säkert blir av är oansvarigt. Därför måste vi få ett avgörande av frågan så snart som möjligt. Om man ska ha en chans att kunna hantera folkomröstningsresultatet på ett rimligt sätt kräver det att processen inte dras ut på tiden.

Frågan om trängselskatten och det Västsvenska paketet är jätteviktig, men det är inte den enda viktiga frågan. Äldreomsorgen i Göteborg måste förbättras kraftigt, storleken på grupperna i förskolan måste bli mindre, Göteborg måste bygga fler bostäder, bara för att nämna några viktiga frågor. Listan kan givetvis göras mycket längre. Risken är stor att frågan om trängselskatt tar allt fokus i valrörelsen. Sammantaget tycker jag att detta är skäl nog för att hålla folkomröstningen på en separat dag, så snart som möjligt.

När jag har resonerat med mina partivänner om detta har vi kommit fram till att den 16 mars nästa år är den bästa dagen. Valnämnden säger att de behöver cirka sex månader för att genomföra en folkomröstning och då hamnar vi i mars. Den 16 mars är cirka fyra veckor efter sportlovet och detta är en rimlig tid för en valrörelse. Det är också en söndag, vilket är den dag vi traditionellt sett håller val på i Sverige. Som ett alternativ har jag fört fram den 25 maj, som är den dag som valet till Europaparlamentet hålls. Det tycker jag hade varit en rimlig kompromiss. Däremot tycker jag inte att det är försvarsbart att vi nu ska vänta över ett år med att hålla folkomröstning

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.