Långsiktighet i skolan är jätteviktigt

Göteborgs Stad har ansvar för en stor mängd verksamheter. De flesta är väldigt viktiga och spelar stor roll för oss i olika skeden av livet. Skolan är ett exempel på en sådan verksamhet, äldreomsorgen är ett annat. Både skolan och äldreomsorgen i Göteborg kan förbättras. För att inte bara “rulla på” utan även utveckla skolan och äldreomsorgen krävs att det finns människor som arbetar på lite längre sikt. De kan till exempel arbeta med att se hur andra kommuner, och införa goda exempel i Göteborg. Vi har idag två sådana enheter, för skolan är det Center för Skolutveckling (CfS) , och för äldreomsorgen finns Senior Göteborg. Dessa enheter finns på Stadsledningskontoret som är direkt underställt kommunstyrelsen.

Åtminstone har det varit så fram till nu. Förra hösten ville nämligen den socialdemokratiskt ledda majoriteten utreda om dessa enheter går att flytta från Stadsledningskontoret, och under året som gått har tjänstemännen arbetat med detta. Redan förra hösten motsatte jag mig dessa förändringar, och den linjen har vi fortsatt att hålla när frågan varit uppe på olika håll i staden. Nu är dock CfS på väg att flyttas till Utbildningsnämnden och Senior Göteborg till Social resursnämnd.

Detta låter kanske inte jättefarligt, men i praktiken innebär det att majoriteten skjuter ifrån sig ansvaret för dessa frågor än mer, och att det långsiktiga utvecklingsarbetet riskerar att drunka i den dagliga verksamheten. Vad Senior Göteborg ska göra hos Social resursnämnd förstår jag inte alls. De hanterar sociala frågor som ofta är mycket specialiserade, och inte äldrefrågor. Igår fick jag (och mina kommunalrådskollegor) ett brev från facken, Vision, Vårdförbundet och Saco där de kritiserar Kommunstyrelsen för dessa förslag. Läs deras brev här. Det är viktigt för mig att säga att Kommunstyrelsen inte varit enig i detta, och att jag håller med fackförbunden i deras kritik. I brevet efterlyser facken en strategi för det långsiktiga utvecklingsarbetet, och det har jag tillsammans med mina Allianskollegor gjort både för äldreomsorgen och för skolan.

Alldeles för många elever lämnar skolan utan godkända betyg och finns dessutom stora skillnader mellan stadsdelarna. Äldreomsorgen i Göteborg måste också förbättras så att alla kan åldras med värdighet. För detta krävs det både duktig och engagerad personal, som har tid att för varje människa de arbetar med, och personal som kan arbeta på lite längre sikt.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.