Dagbok från Almedalen

Almedalen
Almedalen

Sent igår kväll kom jag hem ifrån Almedalen, där jag varit sedan i söndags. Precis som förra året var det spännande, givande och roligt, men också väldigt intensivt! I söndags när jag kom dit skulle Göran Hägglund precis hålla presskonferens där han presenterade ett bra förslag för att förbättra kvaliteten i förskolan. Den maxtaxa som idag finns har gjort det billigt att ha barn i förskolan, men det har också försämrat kommunernas ekonomi och därmed kvaliteten i förskolan. Barngrupperna är alldeles för stora, vilket jag bloggat om till exempel här och här.

Paneldiskussion om skolan
Paneldiskussion om skolan

Jag har gjort ett gäng intervjuer om olika frågor. Under söndagen var jag med i Sveriges radio om musik och politik. Det klippet kan man lyssna på här. Efter Görans tal i söndags deltog jag i en paneldiskussion om skolan och det klippet finns här. På måndagen intervjuades jag av Dagens samhälle på deras scen och det klippet finns här.

Det har också blivit många intressanta möten. Det går inte att lista alla, men bland annat träffade jag Martin Kores, som är VD på Omnisys Instruments, som är ett göteborgsbaserat företag i rymdbranschen. Den teknik de utvecklar bidrar till klimatforskningen och det är företag som Omnisys som vi behöver mer av i Göteborg. Kunskapsintesiva småföretag är jätteviktiga för stadens framtida utveckling.

Träff med Martin Kores
Träff med Martin Kores

Jag träffade också Svensk friluftslivs generalsekretare Ulf Silvander för att diskutera villkoren för denna del av det civila samhället. Eftersom jag leder den grupp inom Kristdemokraterna som ska utveckla vår politik för det civila samhället så var det ett väldigt viktigt möte. Jag hoppas kunna ta med mig flera av de saker vi diskuterade till arbetsgruppen och partiet.

I tisdags gick jag på en paneldiskussion om hur fler funktionshindrade ska kunna arbeta. Paneldiskussionen anordnades av Föräldrakraft. Trots att pengar finns i budgeterna både 2011 och 2012 har målet om lägre arbetslöshet bland funktionshindrade misslyckats. Det beror bland annat på att matchingen på arbetsmarknaden är för dålig. Ni som brukar läsa min blogg vet att jag länge velat ha en head-huntingenhet som ska ha uppdraget att matcha funktionshindrade med lediga tjänster i Göteborgs Stad. Jag kommer att fortsätta arbeta för det. Läs vad Föräldrakraft själva skriver om seminariet här.

Seminarium med Bräcke Diakoni
Seminarium med Bräcke Diakoni

Igår förmiddags satt jag själv i panelen när Bräcke Diakoni ordnade en paneldiskussion om hur villkoren för vård och omsorg i privat och offentlig regi ska bli mer lika. En person i publiken begärde ordet och beskrev kärnan av problemet mycket kort. Hans företag hade vunnit en upphandling av en verksamhet och skulle använda precis samma lokaler som kommunen använt. Men när lokalerna inspekterades så blev de inte godkända, trots att kommunen länge använt dem. Villkoren för privata utförare och offentliga utförare måste vara likvärdiga. Kvaliteten ska vara hög i alla verksamheter, och vi ska inte acceptera lägre kvalitet bara för att den är offentlig. Det vinner ingen på. Som kommunpolitiker i Göteborg kommer jag fortsätta arbeta för hög kvalitet i alla verksamheter.

Manifestation för Dawit Isaaks frisläppande
Manifestation för Dawit Isaaks frisläppande
Crocs på - nu är det semester
Crocs på – nu är det semester

Detta är några av alla de saker jag gjorde i Almedalen i år. Avslutningsvis vill jag säga att många nog har bilden av att politiker med flera åker till Almedalen för att dricka vin och varva ner. Men under de två senaste åren har jag lärt mig att få veckor innebär så mycket arbete som denna vecka. I Almedalen träffar man kommunalrådskollegor, riksdagspolitiker, landstings/regionpolitiker, sakkunniga inom alla möjliga områden, representanter för föreningslivet och många, många andra från hela landet. Att alla dessa människor träffas, diskuterar och lär av varandra är givetvis väldigt positivt. Jag hoppas att Almedalsveckan fortsätter att utvecklas och förbättras, för den kunskap som utbyts där kommer oss alla till del. Nu tar jag ett par veckors semester och önskar alla en trevlig sommar!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.