Invandring ger vinst på alla sätt

Idag skriver DN om en rapport från OECD som visar att Sverige tjänar pengar på invandring (artikeln fanns på nätet redan igår). Motsvarande siffror finns för ett stort antal länder. Det är glädjande att när det nu kommer en rapport kring detta, så slår den hål på myten om att invandrare kostar pengar. Debatten om invandring behöver nyanseras.

Men, samtidigt som detta är positiva nyheter, så får vi aldrig glömma att människovärde är något som inte kan mätas i pengar. Människor finns för sin egen skull, och får aldrig reduceras till kugghjul i samhällsekonomin. Att välkomna flyktingar är självklart i ett humant samhälle. Det spelar ingen roll om man flyr på grund av krig, svält eller förföljelse på grund av ens religion, sexuella läggning eller politiska övertygelse, för att nämna några exempel. Alla människor har rätt till liv och att få möjlighet att utvecklas till sin fulla potential.

Att en del människor sedan av olika skäl stannar i det nya landet är något som är helt naturligt. Med tiden skapar man sig ett nytt liv. Det är också fullt naturligt att familjen kommer efter. Familjer är grundstenarna i samhället och den viktigaste relationen för många. Det gäller förstås även för de som kommit hit som flyktingar.

Invandring och kontakter med andra kulturer bidrar till att vår egen kultur utvecklas och förnyas. Göteborg har sedan staden grundades varit öppen mot omvärlden och så ska det fortsätta vara. Även utan rapporter från OECD vet vi hur viktigt detta varit för stadens ekonomi genom alla tider.

OECD:s rapport visar hur viktig invandring är ur ekonomisk synvinkel, och det är bra. Men även om det hade varit tvärtom hade människovärdet varit viktigare. Det går alltid först.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.