Tankar om Granskningskommissionens rapport

Idag har Göteborgs kommunfullmäktige sitt sista vanliga möte innan sommaren. Nästa vecka är det extra kommunfullmäktige för att ta beslut om budget för nästa år. Mer om det ska jag skriva om nästa vecka. Dagens möte har många intressanta punkter, den som kanske kommer få mest uppmärksamhet är rapporten om korruption och mutor i Göteborg som en speciell granskningskommission haft uppdrag att utreda. Granskningskommissionen har bestått av tre oberoende experter och letts av Erik Amnå som är professor i statsvetenskap vid Örebro universitet. Rapporten presenterades för några timmar sedan och är gedigen. Det kommer att ta ett tag att läsa igenom allt, men jag tänkte ändå skriva om några av mina tankar kring detta.

 

Det är mycket bra att det gjorts en genomlysning av historien. Precis som man behöver backspeglar för att köra bil så behöver man ha en bild av historien för att arbeta framåt. Kommissionen visar att öppenhet och transparens är viktigt. De visar på hur viktigt det är att beslut inte bara blir bra, de måste också tas på ett korrekt sätt. Om en kultur skapas där det inte är viktigt att processen är korrekt, så är risken överhängande att man hamnar i den situation som Göteborg befunnit sig i.

 

Jag har vid flera tidigare tillfällen lyft hur viktigt det är att Göteborgs ledarskap agerar med gott exempel. Man kan inte begära att allt går rätt till i organisationen om man inte själv agerar som ett föredöme. Göteborg måste sluta ta beslut som ligger i gråzonen. Det krävs också en ständig diskussion om vilka värderingar vi vill ska råda i Göteborg, och om hur vi ska behandla varandra och våra gemensamma resurser.

 

Avslutningsvis tycker jag att det är viktigt att påpeka att även om kulturen i Göteborg inte varit den bästa, så är det bara några få som inte skött sig. De allra flesta medarbetare i Göteborgs Stad gör varje dag ett fantastiskt och viktigt arbete. Men som jag har sagt förut, en röd strumpa kan förstöra en hel tvätt. Alla anställdas rykte förstörs när några få missköter sig. Inte minst för alla dem är det viktigt att utvecklingen i Göteborg nu vänds, och att vi i framtiden förknippas med öppenhet, transparens och goda värderingar.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.