Grattis Martha!

Idag presenterades Martha Ehlin som lyssnarnas val till sommarpratare i P1. I förra veckan var hon här och träffade mig och en av mina medarbetare på Stadshuset tillsammans med Peter Carstedt från MOD – merorgandonation.se. Martha är i grunden lärare från Göteborg och fick vid 30-årsåldern en allvarlig diagnos från läkarna. Hon hade fått cancer i flera av kroppens vitala organ.

Tack vare en femorganstransplantation överlevde Martha och driver nu frågor som rör organdonation i organisationen MOD. Deras övergripande mål är att den som behöver organ genom donation ska få det. Fler liv ska räddas, helt enkelt.

Så många som 80 procent av svenskarna är positivt inställda till att donera organ efter sin död. Men bara hälften av dessa har aktivt tagit ställning i donationsfrågan. Därför räcker antalet organdonationer idag inte till för att fylla det behov som finns. 800 personer står på väntelista och varje år dör en del av dem till följd av att det finns för få donatorer.

Detta visar tydligt att arbetet för att ge dessa patienter livsmöjlighet måste intensifieras. Därför agerar nu Göran Hägglund och Socialdepartementet i frågan genom att utreda hur donationerna kan bli fler.

Men i grunden handlar det om ett frivilligt system där vi ställer upp för varandra som medmänniskor. Utan frivilliga kan ingen få ett nytt organ. Därför agerar nu jag genom att skriva upp mig för organdonation här på Socialstyrelsens hemsida.

Som sjuk var målet för Martha att bli frisk. Men livet är mer än bara överlevnad. Martha tog steget mellan att bara vara vid liv och att leva. Med fler organdonationer kan fler både överleva och få ett rikt liv hela livet. Martha är nu femfaldig guldmedaljör i World Transplant Games – VM för transplanterade – och hon fortsätter arbeta för att öka medvetenheten och engagemanget omkring organdonation i Sverige.

Grattis Martha till att bli lyssnarnas sommarpratare, jag kommer att lyssna.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.