Om gråzoner i kommunpolitiken

Idag är det onsdag, och det innebär för min del möte med kommunstyrelsen. Idag hade vi ett par olika ärenden som jag vill skriva om. Mötet i förmiddags började med att Göteborgs Stads revisorer kom på besök och gjorde en genomgång hur de ser på redovisningen av förra årets ekonomi. Vi hade sedan flera olika ärenden, däribland inrättandet av ett romskt råd, och ändringar av pensionsreglerna för kommunalråd. Dessa ärenden är ju väldigt olika, men det hänger ihop på ett tråkigt sätt.

Kommunstyrelsen fick hård kritik av revisionen på en punkt. 400 miljoner kronor avsattes förra året till en utvecklingsfond, på ett sätt som enligt revisionen inte säkert är lagligt. Detta skapar tveksamhet kring om Göteborgs Stad agerar enligt lagen. Det skapar också osäkerhet om pengar ur fonden kan användas i framtiden, utan att revisionen kritiserar kommunstyrelsen ytterligare. Både när beslutet togs, och den gång som pengarna har använts hittills, har jag och mina kollegor i Alliansen reserverat oss för att markera att vi inte vill delta i detta. Det har inget att göra med vilket ändamål pengarna går till. Det handlar enbart om att vi tycker att Göteborg inte ska agera på ett sätt där det är tveksamt om det är lagligt. Kritiken från revisionen kommer säkert att uppmärksammas i media. Här kan man läsa deras pressmeddelande.

De två andra ärendena, om ett romskt råd och pensionsreglerna, är också de i en moralisk gråzon. Det första ärendet handlar om skapandet av ett romskt råd. Detta är i sig något jättebra, som jag stödjer helhjärtat. Majoriteten i kommunstyrelsen vill att ledamöterna i rådet ska arvoderas för sitt arbete. Även det är självklart. Men, majoriteten vill att de ska arvoderas retroaktivt från oktober 2012, och det kan jag inte ställa upp på. Vi ska inte ändra regler bakåt i tiden.

Ändringen av reglerna kring pension kommer troligen också att uppmärksammas i media inom kort. I sak har jag inget emot att reglerna förändras, men de ska förändras INFÖR en mandatperiod, inte UNDER en mandatperiod och dessutom retroaktivt. Om ett kommunalråd upptäcker att reglerna är orimliga, vilket jag tycker att de varit, så kan man ansöka om undantag från dem. Men man ska inte ändra dem i efterhand.

Dessa tre beslut på dagens kommunstyrelsemöte är alla i en moralisk gråzon. Att något inte är olagligt, innebär inte per automatik att det är rätt. Den här utvecklingen är oroväckande. Göteborgs Stad har ett skamfilat rykte sedan några år tillbaka och det måste bättras på. Vi har nästan 50 000 anställda i Göteborgs Stad. De allra flesta gör dagligen ett otroligt bra och viktigt arbete, och de drabbas hårt av en bild av Göteborg som en korrupt stad. Ytterligare gråzoner tjänar ingen på. Istället behöver vi mer öppenhet och transparens. Som stadens ledande företrädare måste vi i Kommunstyrelsen också agera som föredömen.

Göteborg ska inte ligga i närheten av någon gråzon. Inte nu – inte i framtiden.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.