Viljan att göra rätt är viktigare än kontroller

I helgen som gick hade jag en artikel om att värdegrunden i samhället måste stärkas och att viljan att göra rätt måste vara starkare än rädslan att bli påkommen. I helgen skrev jag att det är aktuellt vare sig vi pratar om korruption i Göteborg, doping i idrottsvärlden eller häst i lasagnen. Men i GP igår visade det sig att det också kan handla om en sån enkel sak som sophantering.

Göteborgs återvinningsplatser är skräpigast i Sverige trots att vi har hundra fler stationer än Stockholm. Problemet är, enligt GP, att folk är inte tar sig till större återvinningscentraler och ställer ifrån sig fel sorts sopor på återvinningsstationerna. FTI som ansvarar för att sköta insamlingen av skräp har blivit nedringda av arga medborgare som tycker nedskräpningen är ett problem och är farligt för framförallt barn och djur som vitsas i områdena. För att lösa problemen med nedskräpningen har FTI satsat på ökad bevakning med sopspioner, och ett ökat samarbete med fastighetsägarna som fick sprida information om sophantering till sina hyresgäster. Den sista åtgärden fick bäst effekt vilket bekräftar det jag skrev i helgen. Att göra rätt kommer inte från att införa mer bevakning, för att på så sätt hindra människor ifrån att göra fel. Människor ska vilja göra rätt för att det är rätt sak att göra, och då måste alla få information om hur de ska välja på bästa sätt.

Vi måste prata mer om vilka värderingar vi vill ska prägla samhället, både hur vi ska bemöta varandra och hur vi tar hand om våra gemensamma resurser, inte minst miljön. Förvaltarskapstanken är central i kristdemokratin och innebär att vi alla bär ett ansvar att förvalta miljön på bästa sätt till kommande generationer. I längden vinner ingen på att fuska. Vi måste vilja värna om vår miljö för att det är rätt sak att göra, och då måste vi prata mer om förvaltarskap som värdegrund i samhället.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.