Hårda frågor löser vi med mjuka värden

Idag lottas Göteborgs Stads sommarjobb ut till 1500 elever i gymnasiet. Det handlar bland annat om sommarjobb som fastighetsskötare, vaktmästare och trädgårdsmästare. Att unga människor får möjlighet att arbeta är givetvis bra, för staden, som ska fungera även när den ordinarie personalen är på semester, men självklart och för de unga själva.

Att ha ett jobb och få känna sig behövd är viktigt. På jobbet är man en del av en gemenskap samtidigt som man får möjlighet att utvecklas och bli bättre på det man gör. Ett sommarjobb kan också vara en viktig erfarenhet att ha när man söker sina första jobb efter gymnasiet.

Men det är också viktigt att få självförtroende redan i de tidiga åren. En forskningsrapport som presenterades för ungefär en månad sedan visar att beröm är viktigt för barn, och sättet barn får beröm på påverkar dem. Man behöver beröm för att tro på att man kan förändra sin situation. Med ett starkt självförtroende kanske man vågar starta företag eller orkar söka fler arbeten.

Självförtroende kan man givetvis få på många olika sätt, men jag tror att det är grundläggande att föräldrar har tid att berömma, bekräfta och visa sina barn att de älskar dem. Om föräldrar har tid för barnen kommer det att löna sig långt fram i tiden, bland annat när de söker jobb. Så, det är jättebra med sommarjobb till gymnasieelever, men för att komma tillrätta med ungdomsarbetslöshet krävs det självförtroende. Vi måste börja lösa hårda frågor genom att arbeta med mjuka värden.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.