Skolans utveckling går före politisk prestige

Idag skriver jag tillsammans med mina kollegor Helene Odenjung (FP) och Kristina Tharing (M) i Göteborgs-Posten om hur vi vill förbättra skolan i Göteborg. Ikväll är det kommunfullmäktigemöte och vi kommer att presentera vår rapport ”Nystart för skolan i Göteborg”. Hela rapporten kan man läsa här.

Skolinspektionen har framfört väldigt allvarlig kritik mot skolan i Göteborg. Bland annat framkommer det allvarliga och anmärkningsvärda skillnader i kunskapsresultat, både mellan och inom stadsdelarna. Det har jag tidigare kritiserat här. Men det finns också kunskapskillnader mellan tjejer och killar, och resultaten har försämrats under lång tid. Drygt tusen elever per år lämnar stadens skolor utan tillräckliga kunskaper. Var femte skola ger inte eleverna det särskilda stöd som de har rätt till och behöver. Detta är inte okej. Vi måste få en nystart för skolan i Göteborg.

Vi har 34 konkreta förslag som skulle öka kvaliteten och likvärdigheten på skolorna i Göteborg. Några av förslagen är att öronmärka pengarna till skolan, att samla ansvaret för skolan centralt i en nämnd, istället för i dagens stadsdelsnämnder och att inrätta en specialpedagogisk nämnd och starta en kommungemensam utredningsenhet för att stärka arbetet med att elever som behöver särskilt stöd det stöd de behöver. Läs alla våra förslag i rapporten.

Alla barn har rätt till en bra skola och så goda uppväxtvillkor som det överhuvudtaget är möjligt. Jag hoppas därför att den politiska majoriteten läser våra förslag och inte bara avslår dem på grund av att det är vi som lägger förslagen. Skolan är för viktig för att styras av politisk prestige.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.