Barnhälsan måste bli bättre

I veckan som gick presenterades det nya barnhälsoindexet. Det visar att barnens hälsa skiljer sig stort över stadsdelarna i Göteborg. Skillnaden i livslängd mellan Angered och Askim är samma som mellan Sverige och Colombia. Detta är oroväckande och måste tas på allvar.

En rad olika faktorer, bland annat fetma, tandstatus och psykisk ohälsa, har jämförts och det visar sig att sociala olikheter har en större påverkan på livslängd hälsa än vad man tidigare trott. Man måste ta sig an problemet utifrån ett helhetsperspektiv och se ytterligare en dimension. Till exempel barnfetma är ett tecken på att barnen äter dåligt, men man behöver fråga sig varför de äter dåligt.

Barnfattigdom behöver nödvändigtvis inte enbart handla om att leva under standarden utan kan baseras på en mängd olika saker. Ett exempel som var mycket intressant var att barn i åldrarna 0-3 år i ekonomiskt utsatta familjer endast använt 10 miljoner ord, och meningsutbytet oftast är skäll och tillsägelser. Samtidigt kan barn till högutbildade föräldrar använda upp till 35 miljoner ord. De får mer högläsning, samtal och engagemang i skolarbetet. Detta stimulerar självklart deras hjärnkapacitet och leder till en fortsatt utveckling.

Vi måste därför våga tänka och satsa långsiktigt och se problematiken med barnens ojämlika hälsa från ett helhetsperspektiv där många faktorer spelar in. Stöd till familjer som behöver det, mindre barngrupper i förskolan och en bättre skola är viktiga steg på den vägen. Det är också viktigt att alla barn ska få möjlighet att hålla på med en fritidssysselsättning, som idrottande eller musik. Alla barn är olika, men har samma rätt att få sina rättigheter tillgodosedda.

För övrigt har Kristdemokraterna idag presenterat nya politikutvecklingsgrupper och jag har fått förtroendet att leda en av dem, gruppen som ska utveckla politiken för civilsamhället och föreningslivet. Givetvis har det civila samhället stora möjligheter att påverka barnhälsan. Jag är väldigt glad över förtroendet och ser fram emot att arbeta med övriga i gruppen. Mer om detta kan man läsa här. Nu önskar jag alla en trevlig helg!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.