Jo, det går att förbättra äldreomsorgen

Igår läste jag en debattartikel i Göteborgs-Posten som gjorde mig mycket upprörd. Samtidigt är jag glad att artikeln skrevs eftersom äldreomsorgen är mycket viktig. Jag rekommenderar alla att läsa den här. Jag skrev ett svar till artikeln, men GP har meddelat att de inte tar in några svar från varken mig eller Anna Johansson (S).

Jag är säker på att den som läste måndagens debattartikel av Kristina Westerlund och Gunilla Pålsson blev lika förfärad som jag över deras erfarenheter från Nattpatrullen.

Dessa vardagshjältar gör sitt bästa för de äldre utifrån sin förmåga, men deras möjligheter är starkt begränsade. Deras berättelser vittnar om en organisation som är ostrukturerad, dysfunktionell och utan tydlig ansvarsfördelning. Precis som debattörerna säger är det någon som bestämt hur organisationen ska se ut. Det har Socialdemokraterna i Göteborg gjort, tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Jag vill förändra den organisationen. Kristdemokraterna vill införa Lagen om Valfrihet (LOV) här, som innebär att man får möjligheten att välja hemtjänstutförare, om man vill. Med LOV bestäms utförare utifrån vem som är mest lämpad utifrån önskemålen. LOV ger också de anställda större frihet att starta eget eller byta arbetsgivare.

Äldreomsorgen blir ständigt bortprioriterad av de rödgröna. Det minsta man kan begära är att de pengar som är beräknade att gå till äldreomsorgen också gör det, men varje år flyttar stadsdelsnämnderna 100-tals miljoner till andra verksamheter. Vi vill öronmärka pengar till äldreomsorgen så att resurserna går till rätt ändamål. Det borde vara självklart att pengar går till den verksamhet de är menade till.

Arbetsbördan på de anställda är för tung, resurser saknas och nya schemaläggningssystem förvärrar situationen. Många verksamheter upplever att optimerad bemanning inte fungerar. Intentionen att alla som vill ska få möjlighet till heltidsanställning är god, men nu skapar systemet bara fler problem än det löser.

Undersköterskorna upplever att de ropar ut sin frustration i rymden och håller tummarna för att någon hör. Vi hör, vi lyssnar och vi vill åtgärda. Vad gör de rödgröna?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.