Papperslösa flyktingar och orättvisa skolkort

Idag är det onsdag och det innebär att vi har haft möte med kommunstyrelsen under förmiddagen. Ett av många ärenden var en rapport om situationen för papperslösa i Göteborg. Det här är ett område i politiken som är svårt och med många dilemman, men för mig är det självklart att alltid sträva efter att skapa ett så medmänskligt samhälle som möjligt. Vi måste ta i dessa svåra frågor, i EU, i Sverige och här i Göteborg. Några av stadens nuvarande insatser  är att socialjouren tar emot och erbjuder hjälp i akuta situationer och att kvinnojourer får stöd för att ta emot papperslösa kvinnor och barn, grupper som givetvis är dubbelt utsatta. Vi fick imorse höra nyheten att FN berömmer Göteborg för arbetet med just papperslösa kvinnor.

Jag är stolt över att tillhöra ett parti som tydligt tagit ställning för att papperslösa människor i Sverige ska ha rätt till akutsjukvård. Kristdemokraterna varit framgångsrika i det arbetet i och med att regeringen i mitten av februari tog beslut om just detta. Det glädjer mig. En människas mest grundläggande rättigheter kommer inte av medborgarskap eller uppehållstillstånd. Rättigheter får man enbart på grund av att man är människa. Att minimera lidande måste gå före juridik.

Något som jag däremot inte är glad över är att funktionshindrade elever inte får samma möjligt att resa med kollektivtrafiken som andra elever i Göteborg har. Metro skriver om detta idag. Jag har tidigare skrivit här på bloggen om att ett månadskort på färdtjänsten bör vara just ett månadskort, och inte ett klippkort med begränsat antal resor. Samma ska givetvis gälla för skolkorten. Den aktuella skolan ska nu enligt Metro ta kontakt med färdtjänstnämnden och se hur de kan förändra detta så att alla skolelever får samma villkor, men jag önskar givetvis att alla resor ska ges samma villkor. Det kommer jag att fortsätta arbeta för.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.