Viktigt med ett demokratiskt Kuba

Just nu är Rosa Maria Payà på besök i Sverige. Hon är dotter till Oswaldo Payà, den kubanska oppositionens förre ledare som avled i en bilkrasch i somras. Rosa Maria är inbjuden av Kristdemokraterna och besöket har uppmärksammats både på nyhetsplats i Svenska Dagbladet och i en debattartikel. Det är bra. Vi får inte glömma de som arbetar för demokrati och frihet, mot förtryck och förföljelse.

Kristdemokraterna har sedan mitten av 1990-talet samarbetat med demokratirörelsen på Kuba. 1988 bildades Movimiento Cristiano Liberación (MCL) och med Oswaldo Payá i spetsen har de fredligt arbetat för ett demokratiskt Kuba. Därför var också Aron Modig, ledare för Kristdemokratiska Ungdomsförbundet med i den bil som kraschade i somras. Lyckligtvis klarade sig Aron, men ledaren för MCLs ungdomsförbund, Harold Cepero, klarade sig inte.

Ikväll anordnar Kristdemokraterna och Kristdemokratiskt Internationellt Center (KIC) en minnesceremoni i Riksdagen och ett seminarium om Kubas utveckling. Med på semiariet är bland andra Rosa Maria Payà och Göran Hägglund. Tyvärr kan jag inte vara med vid minnesceremonin.

Jag önskar den kubanska oppositionen, och alla andra rörelser som står för demokrati och mänskliga rättigheter framgång i arbetet. Mänskliga rättigheter, att alla människor har ett lika och okränkbart värde, är universella och oberoende av statsgränser. Jag är glad för att Kristdemokraterna står upp för detta och fortsätter att stödja de som dagligen arbetar mot förtryck i sina egna länder.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.