Gör Barnkonventionen till lag nu

Bild: UNICEF/Roger Le Moyne
Bild: UNICEF/Roger Le Moyne

Idag är vi många som uppmärksammar barn och deras behov. I dagens Göteborgs-Posten har Henning Mankell skrivit en krönika som berörde mig och som jag verkligen kan rekommendera alla att läsa. Jag har tyvärr inte kunnat hitta texten på nätet, men den finns i GP idag den 25 februari. Krönikan heter Ruth var mer än ett hembiträde och handlar om ett barns behov av att känna kärlek från vuxna runtomkring. För mig är det detta som Kristdemokraternas familjepolitik handlar om. Familjer kan se olika ut, det viktiga är att vi har tid för varandra, och framförallt för barnen. Dessutom har också min partikollega Emma Henriksson en debattartikel i Expressen om att förskolan. Förskolan ska vara ett stöd till föräldrar, och inte vara obligatorisk, som Socialdemokraterna vill.

 

Själv är jag i Jönköping för att besöka Barndialogen och träffa partivänner. Barndialogen är ett samarbetsforum där kommuner, landstinget och civilsamhället träffas för att utifrån Barnkonventionen stärka barnens ställning. Brister i samarbetet mellan socialtjänst, skola och sjukvård är vanligt på flera håll ute i landet, vilket drabbar en negativt vid olika myndighetskontakter. I Jönköpings län arbetar man aktivt för att försöka ändra på detta. Projektet har varit framgångsrikt och arbetssättet har uppmärksammats runt om i världen, bland annat av Michelle Obama. Som kommunpolitiker ser jag ofta situationer där barns bästa inte sätts främst. Till exempel vräks fortfarande familjer från sina bostäder och det kan få fruktansvärda konsekvenser för barnen i dessa familjer. För att stärka barns rättigheter och barnperspektivet vill jag att FN:s Barnkonventionen blir svensk lag.

 

Barnets bästa ska alltid komma i främsta rummet i alla åtgärder som rör barn. Alla barn har rätt till så goda uppväxtvillkor som det överhuvudtaget är möjligt och deras välbefinnande måste alltid sättas först. UNICEF Sverige, som jag sitter i styrelsen för, har länge där arbetat för att göra barnkonventionen till svensk lag. Det har också Kristdemokraterna velat länge och i höstas fick vi med oss regeringen på att utreda hur det ska ske. Om det bloggade jag bland annat här. Det ger därför hopp och inspiration att besöka verksamheter som Barndialogen som redan tillämpar Barnkonventionen aktivt. Nu måste hela Sverige göra det.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.