Läs på om valfrihet, vänsterpartister!

I måndags kritiserade de båda vänsterpartisterna Eva Olofsson och Mats Pilhem mig och Maria Larsson för den debattartikel vi hade om äldreomsorgen i mitten på förra veckan. Direkt efter svarade också Anna Johansson, socialdemokrat i kommunstyrelsen och förhoppningsvis har vi ett svar inne i GP om några dagar.

 

Men jag kan inte hålla mig från att ändå ge mina tankar kring Vänsterpartiets syn på valfrihet och äldreomsorg redan nu. Olofssons och Pilhems kritik får mig att undra om de inte behöver läsa på om vad valfrihet för äldre innebär. Valfrihetsreformen har lett till att vi har runt 900 utförare av äldreomsorg, valet står alltså knappast mellan några få stora företag, vilket de verkar vilja få oss att tro.

 

Så nu säger jag detta ännu en gång: Kristdemokraterna vill införa Lagen om valfrihet inom äldreomsorgen (LOV) för att förbättra kvalitet och öka valfriheten, både för våra äldre och anställda. Med LOV får de äldre bestämma vem som är bäst lämpad att utföra den vård man efterfrågar. Men, valfrihet innebär också att man faktiskt kan välja att inte välja. Vad människor väljer är inte väsentligt, och inte heller något som vi har med att göra, men att man ha MÖJLIGHET att välja, det kommer jag att slåss för.

 

Vänstern, och den rödgröna majoriteten i Göteborg, ignorerar att brukarna är mer nöjda med hemtjänsten i kommuner som tillämpar LOV än i andra kommuner. LOV ger också de anställda i äldreomsorgen större frihet att starta eget, byta arbetsgivare eller ställa mer krav. Detta är en fantastisk möjlighet i en verksamhet som länge präglats av byråkrati och monopol. Idag är arbetsbördan på personalen för tung och medarbetarundersökningar visar att det finns mycket att göra. Brist på resurser och nya schemaläggningssystem förbättrar knappast situationen.

 

Vänstern säger sig vilja öka resurserna till äldreomsorgen, men de som har makten i Göteborg kan börja med att låta de pengar som är tänkta att gå till äldreomsorgen göra det, innan de lovar ännu mer. Idag flyttas hundratals miljoner från äldreomsorgen till andra verksamheter, och det pengar som skulle göra stor skillnad för både äldre och personal. Vi vill öronmärka pengar till äldreomsorgen för att säkerställa en kvalitativ omsorg och där pengarna går till rätt ändamål.

 

Med LOV flyttas makten över äldreomsorgen till de äldre och till de anställda – från politiker till medborgare. Jag förstår inte varför detta skrämmer de rödgröna så mycket?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.