Om skolan och Adaktusson

Igår morse gjorde SVT ett kort men mycket viktigt inslag om situationen på skolorna runt om i landet. 9 av 10 rektorer känner sig stressade i sitt arbete och 6 av 10 har sömnbesvär. SVT beskrev att detta kan bli ett problem även för våra skolbarn som enligt dem redan är den mest stressade gruppen i vårt samhälle. Saknar de dessutom en fungerande och trygg rektor som kan leda personalen i det pedagogiska arbetet blir situationen i skolan väldigt osäker, vilket påverkar elevernas inlärningsmöjligheter.

Jag har många gånger talat om betydelsen av att barn får kärlek, krav, stöd och beröm. Jag är övertygad om att vi behöver en sund balans av allt detta för att må bra och för att kunna utvecklas. Det är därför viktigt att ge tid och utrymme för att se barnen, både för att bekräfta dem för det dem är men även för det de kan bli med rätt förutsättningar. Att ha trygga vuxna i sin närhet är en förutsättning för frigörelseprocessen, utvecklandet och identitetskapandet.

Generellt har barns hälsa försämrats de senaste åren, framförallt den psykiska. De flesta experter är eniga kring vikten av att ge barn tid. Vi vet detta. Vi vet också att alla barn är olika och har olika behov utav kärlek, krav, stöd och beröm. Därför måste vi ha en skola där alla elever får möjlighet att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar.

I höstas kom Skolinspektionen med rapporter om läget på Göteborgs skolor. Skolinspektionen uppgav att många skolmiljöer saknar både trygghet och studiero. Många elever får inte heller det stöd de har rätt till och skolmiljön saknar den glädje och spontanitet som stimulerar barns lust att lära, enligt inspektörerna. Situationen på Göteborgs skolor är oroväckande och risken för psykisk ohälsa i framtiden känns överhängande. Vi vill att den som behöver extra stöd ska få det, och den som behöver fler utmaningar ska få det. Det viktigaste är att vi politiker lyssnar på de larmrapporter vi får och ger rektorerna förutsättningar att arbeta med det pedagogiska ledarskapet. Detta ger mer utrymme för våra ungdomar att både bli sedda i det de gör och älskade som de är.

För övrigt vill jag, precis som många andra kristdemokrater gjort idag, passa på att välkomna Lars Adaktusson till partiet. Lars har tydligt deklarerat att han är intresserad av att kandidera till Europaparlamentet och jag önskar honom lycka till med sin kandidatur.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.