Jag är fortfarande arg!

I förra veckan skrev jag ett blogginlägg om äldreomsorgen i Göteborg med rubriken Jag blir också arg. Det är jag fortfarande, därför att idag fortsätter följetongen om äldreomsorgen i Göteborg. Det bra att äldreomsorgen granskas grundligt, men det är tråkigt att det ens behövs och det är upprörande att äldreomsorgen i Göteborg är så dålig. Jag har som sagt både bloggat och skrivit flera artiklar, både själv och tillsammans med Alliansen om detta. Göteborgs-Posten rapporterar idag om att fackbundet Vision gjort en medarbetarenkät där samtliga stadsdelar får underkänt. Enligt Vision har mellancheferna inom äldreomsorgen en svår arbetssituation med toppstyrning, stor personalomsättning och order om att skruva ner ambitionerna. Just situationen för äldreomsorgerns chefer tog jag upp i fullmäktigedebatten i förra veckan, då sa jag detta:

 

Jag är väldigt oroad över de delar i uppföljningsrapporten som berör personalen i staden. Vi har en hög rörlighet bland chefer i staden och var sjätte chef är ny på sitt uppdrag. Även om det finns förklaringar i utökad verksamhet på en del ställen så är en stor del ersättningar för chefer som lämnat sin anställning i kommunen. Detta är oroväckande.

För att kunna lösa problem, måste vi se dem. Vilka bakomliggande faktorer det kan finnas till att så många chefer lämnar sina poster? Kristdemokraterna och resten av Alliansen har föreslagit kommunstyrelsen att stadsledningskontoret ska ge förslag på konkreta åtgärder för att stärka cheferna inom äldreomsorgen. Hur kan våra chefer få en bättre arbetssituation? Jag hoppas att majoriteten återkommer med egna förslag på åtgärder för att stärka och förbättra trivseln bland våra chefer, om de säger nej till de förslag som Alliansen lägger.

Som en av Sveriges största arbetsgivare måste Göteborgs Stad ta personalfrågor på högsta allvar. Med bra chefer i stadens olika verksamheter får också medarbetarna bättre arbetsplatser. Våra medarbetare måste känna trivsel på jobbet. De måste kunna vara stolta över att jobba i Göteborg. De måste få känna att Göteborgs Stad och alla dess förvaltningar och stadsdelar är en attraktiv arbetsgivare. Det är inte bara positivt för medarbetarna själva, utan givetvis också för alla göteborgare de dagligen har kontakt med.

 

Givetvis är det inte bara för äldreomsorgens chefer som situationen behöver förbättras. Den behöver förbättras både för anställda i äldreomsorgen, men också för anställda i andra delar av stadens verksamheter. Detta är viktigt både för de anställdas skull, men givetvis också för de medborgare som varje dag har kontakt med omsorgen. Både anställda och medborgare förtjänar att trivas i Göteborgs Stad. Jag kommer att fortsätta driva och debattera äldreomsorgsfrågor för så här kan vi verkligen inte ha det i Göteborg. Äldreomsorgen ska präglas av varje enskild människas behov, av varje enskild människas möjlighet att få bestämma över vad och av vem man ska få hjälp, och den ska självklart ha de resurser som krävs. Jag lovar att driva på den socialdemokratiskt ledda majoriteten i dessa frågor, men för en verklig förändring behövs det ett maktskifte 2014.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.