Obamas utmaningar

USAs statsskuld är en av Obamas utmaningar.
USAs statsskuld är en av Obamas utmaningar.

Idag den 20 januari är det Inauguration Day i USA, dagen när presidentens mandatperiod börjar och slutar. När det inte är någon ny president som ska sväras in får denna dag naturligtvis inte lika mycket uppmärksamhet. För fyra år sedan när Barack Obama avlade presidenteden skedde det inför miljontals människor och det fick stor uppmärksamhet världen över. Man kan titta på ceremonin från 2009 här. Idag är arrangemanget mindre men jag vill ändå uppmärksamma dagen.

Jag tillhör dem som tycker att det var ett mycket bra val av de amerikanska väljarna att ge Obama förnyat förtroende. Innan valet i början av november skrev jag om mitt stöd för Obama både i Svenska Dagbladet och här på bloggen. Sedan dess har jag inte fått någon anledning att ompröva det ställningstagandet, utan jag är snarare än mer övertygad om att Obama var det rätta valet.

I december skedde ännu en gång en skolskjutning i USA. Denna gång var det en skola i Newtown i Connecticut som drabbades. Detta är mycket tragiskt och tyvärr inte något enskild händelse. Det är glädjande att Obama-administrationen genom vicepresident Joe Biden har tagit initiativ till hårdare vapenlagar och större kontroll. USA har en helt annan kultur än vi är vana vid, men faktum kvarstår att skjutningar, i skolor, i hemmen och ute i samhället är mycket vanligare i USA än Europa. För mig är det solklart att synen på vapen måste förändras för att situationen ska förbättras. Den utvecklingen tror jag Obama är bäst på att driva.

Givet hur det kunde gått är också nöjd med resultatet av den budgetdiskussion som präglade mellandagarna. Jag var själv i New York över nyår och upplevde att det fanns en stor oro bland människor inför det låsta läge som riskerade att uppstå. Att Obama lyckades få en uppgörelse som innebar att inte skatten höjdes för alla ”vanliga” amerikaner var en stor framgång.

USA står inför gigantiska utmaningar och jag tror att Barack Obama är väl lämpad att leda landet. Jag hoppas för allas vår skull att de kommande fyra åren går hyfsat 🙂

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.