Visst finns det barn som inte har det bra

Att Uppdrag Granskning igår handlade om barnfattigdom är det nog få som har missat. Enligt programmet har organisationerna Rädda Barnen, Majblomman och Bris mer eller mindre medvetet blåst upp och fuskat med siffror är mycket upprörande och det var många tankar som rörde sig i huvudet när jag såg programmet. Det är givetvis inte ok att fuska med siffror för att få till en poäng. Dessa organisationer har alla ett stort förtroende i samhället, deras siffror ligger till grund för diskussioner och blir man vilseförd av dem riskerar debatter och beslut att bli felaktiga. Detta går i slutändan ut över enskilda människor. Mest upprörande var väl Majblommans generalsekreterares ganska arroganta attityd gentemot frågor och kritik, men samtliga dessa organisationer har nu en förtroendekris och måste försöka bygga upp sin trovärdighet igen. Man kan inte skylla på metodfel och gå vidare. I sammanhanget ska det också sägas att metoden att fråga folk på gatan om de sett några fattiga barn i Malmö inte heller är särskilt uttömmande. Frågan är så oerhört mycket mer komplex än vad som framställs.

 

Jag är övertygad om att dessa organisationer behövs. Bris till exempel gör ett otroligt viktigt arbete genom att vara en kontakt för barn som inte har någon de kan prata med sina problem om. Den verksamheten måste värnas och dess trovärdighet måste vara hög. Det är också viktigt att inte detta innebär att debatten om barns villkor, både familjens ekonomiska villkor och de icke-materiella problem som kan finnas oavsett ekonomi, dör ut. För även om siffrorna är felaktiga, så finns det barn i Sverige som inte har det gott ställt. För varje enskilt barn att detta givetvis en katastrof. Jag är övertygad om att varje människa har ett okränkbart värde, och det spelar därför mindre roll om det är ett, sjuttio eller tusen barn det handlar om. Varje barn räknas.

 

Jag kommer att fortsätta debattera barns uppväxtvillkor. Både i Göteborg och nationellt kommer jag att arbeta för fler jobb, för att föräldrar ska kunna försörja sina barn och för att barn ska få framtidstro i att de själva kommer att kunna försörja sig. Jag kommer att arbeta för en bättre skola, så att alla barn får den utbildning de förtjänar och jag kommer att fortsätta att arbeta för en bättre elevhälsa, bara för att nämna några saker. Vi får inte förminska eller tappa bort dessa frågor nu och tro att allt är bra, bara för att allt kanske inte är precis så illa ställt som en del personer velat få oss att tro.

 

Uppdatering: Många medier skriver om detta idag, du kan läsa mer om Uppdrag Gransknings program i GP, i DN både här och här, i SVD och i Aftonbladet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.