Bra Volvo!

Igår meddelade Volvo Personvagnar att de satsar miljardbelopp på en ny karossfabrik i Torslanda. Detta är den största investeringen i Torslandafabriken på 20 år. Det innebär förhoppningsvis att jobben nu är säkrade för alla de som arbetar på Volvo, men denna satsning är långt mycket viktigare än så.

Att så många människor som möjligt har ett jobb att gå till har givetvis ett egenvärde i sig. På arbetsplatsen kan man visa sin kompetens och vara behövd. Det innebär absolut inte att den som har ett arbete är mer värd än den som inte har det, men självförtroendet ökar. På arbetsplatsen får man arbetskamrater och hamnar i en gemenskap med andra människor.

Men det finns också ett värde för samhället i att så många som möjligt har jobb. Företagandet är nämligen grunden för välfärden. Det är det privata företagandet och de anställda där som genererar skatteintäkter till alla offentliga verksamheter, såsom förskola eller äldreomsorgen. Volvos satsning innebär alltså inte bara en tryggad framtid för de anställda, utan också att Göteborg får en tryggare framtid.

Jag välkomnar därför Volvos satsning i Torslanda. Även om Göteborg inte är den utpräglade industristad som det en gång var, så är industrin fortfarande en grundstomme i samhället. Så kommer det förhoppningsvis också vara för en lång tid framöver. Men fortsatt utveckling kräver också att den socialdemokratiskt ledda majoriteten i Göteborg tar företagandet på allvar och erkänner hur viktigt det är med ett fungerande näringsliv. Man kan inte fortsätta att stilla se på när Göteborg faller i företagsrankningar. Göteborg måste arbeta aktivt för att locka fler företag, stora som små, och stötta dem som redan finns. Ett gammalt uttryck säger att utan bilen stannar Sverige. Jag är övertygad om att utan företag stannar Göteborg.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.