Skolorna måste följa lagen

Det har nu gått ett par dagar sedan den fruktansvärda händelsen i Örgryte där en nio-årig flicka fördes bort av en man i 25-årsåldern. Ur ett politiskt perspektiv är det framförallt skolans agerande som ska utredas. I Sverige råder skolplikt och enligt lagen ska skolan informera föräldrarna, eller mer noggrant vårdnadshavare, om en elev inte kommer och inte har anmält frånvaro, exempelvis på grund av sjukdom. Detta skedde inte i torsdags. Frånvaron upptäcktes först på eftermiddagen när pappan kontaktat skolan eftersom han inte fick tag på dottern. Detta är oacceptabelt.

Skolan måste följa de lagar som finns och vi som är politiker i Göteborgs Stad måste se till att rutinerna fungerar. Skolan är en fråga för stadsdelarna i Göteborg, något som jag för övrigt kritiserat många gånger, och det är de som ansvarar för att rutinerna följs. En av Kristdemokraternas fullmäktigeledamöter, Maria Berntsson, har därför lagt en interpellation som riktar sig till den aktuella stadsdelsnämndens ordförande för att fråga hur de nu ska gå till väga för att rutinerna ska fungera. Marias interpellation går att läsa här. Det är uppenbart att det finns mycket som kan förbättras på detta område.

Om man möjligen ska se något positivt i detta, så är det att organisationen Missing People nu får det beröm och den uppmärksamhet de förtjänar. De som hittade den nio-åriga flickan natten till i fredags var människor som organiserade av denna ideella organisation. Det visar på vilken kraft det finns i det civila samhället och de frivilliga insatserna. Min partiledare Göran Hägglund skrev om hur viktigt civilsamhället är senast igår i Aftonbladet, och jag håller med honom. Det är viktigt, men det är synd att det krävs så tragiska händelser för att det ska uppmärksammas. Organisationer som Stadsmissionen, Sjöräddningssällskapet och inte minst alla ideella idrottsföreningar gör enorma insatser för samhället varje dag.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.