Att påverka i opposition

Ni som läser min blogg ofta har säkert sett att jag arbetat mycket för att införa en head-huntingenhet i Göteborg, som jag vill ska ha uppdraget att matcha funktionshindrade personer med lediga jobb inom Göteborgs Stad. Jag har skrivit om detta här, här och här. Arbetslösheten bland funktionshindrade är högre än genomsnittet för befolkningen, och det är ett enormt slöseri, både med mänskligt och ekonomiskt. Jag tror att människor mår bra av att känna sig behövda, att bidra med något och ha arbetskamrater.

Men alla har inte lätt för att söka jobb, gå på intervju och arbeta heltid. För den som har ett funktionshinder och kanske aldrig har förväntats jobba så är det här stora steg. För att hjälpa till borde det finnas någon som kan coacha en i den här processen. Tyvärr är det bara Kristdemokraterna som har arbetat för detta, och förslaget avslogs av fullmäktige i maj.

Nu visar det sig dock att det införts en verksamhet som fungerar ungefär som jag tänkte mig i alla fall. Den heter Samordning Brukarmedverkan och man kan läsa om den i tidningen Vårt Göteborg. Projektet inriktar sig på människor med en psykisk funktionsnedsättning och förmedlar platser och stödjer de som redan har jobb. Det är jättebra att den här verksamheten finns nu. Den ska hålla på i tre år, och jag hoppas att den fortsätter efter det eftersom jag är övertygad om att detta behövs.

Detta innebär också att trots att Kristdemokraterna är i opposition så genomförs nu vår idé. Det är alltid positivt att få igenom sin politik, men samtidigt undrar jag varför förslaget avslogs när det var i fullmäktige, om det nu ska genomföras. Är det viktigare vem som föreslår något, än vad som föreslås? I vilket fall ska det nu bli intressant att följa projektet och jag tror att det kommer göra nytta även om det inte är Kristdemokraterna som startat projektet. Däremot hade det hetat Head-huntingenhet om Kristdemokraterna startat det, och det hade varit ett mycket roligare namn än Samordning Brukarmedverkan 😉

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.