Hemlevererat vin?

Igår eftermiddag var jag PRAO och gjorde ett mycket intressant studiebesök på Systembolaget i Nordstan.  Nordstan är, räknat i kunder inte bara Göteborgs utan även Sverige största Systembolag och servar nästan en miljon kunder om året. Systembolagets försäljning ökar och den ökar mer i Göteborg än vad den gör generellt i Sverige, vilket enligt dem själva beror på att göteborgarna åker mindre till Danmark och Tyskland för att handla än tidigare. Stödet för Systembolagets monopol på alkoholförsäljning högt, 71 % av svenskarna anser att det är bra enligt Regeringens siffror, och det är en ökning med tre procentenheter jämfört med förra året. Det är alltså en viktig aktör i samhället som är bra att ha koll på.

Jag som PRAO på Systembolaget

Diskussionen igår handlade mest om beslutet att tillåta Systembolaget att ha hemleverans i Göteborg. Du kan läsa om det här, här och här. Beslutet om detta togs igår förmiddag, så frågan var ju minst sagt aktuell när jag var där. Kristdemokraterna accepterar att detta görs på försök och efter samtalet igår, och samtal som jag har haft med kristdemokratiska kollegor på Socialdepartementet så är jag trygg med att det kommer att utföras på ett bra sätt. Vi har varit noga med att påpeka att vi vill att det utvärderas noga för att se vilka effekter det har på alkoholkonsumtion och folkhälsa, och jag upplever att Systembolaget kommer att göra en bra utvärdering.

En av fördelarna med Systembolagets monopol är att de inte drivs av ett vinstintresse, vilket gör att risken att de tummar på ålders- och nykterhetskontroll minskar. Jag har tidigare varit skeptisk till att de anlitar privata företag för att utföra själva leveransen, eftersom de har ett intresse av att bli av med lasten och inte har samma erfarenhet av att hantera kunder och denna typ av varor. Igår fick jag veta mer om det avtal Systembolaget har med leverantörerna och hur det rent praktiskt ska gå till. Jag är nu tryggare med att det kommer att skötas på ett bra sätt, men jag förutsätter att också det utvärderas noggrant. Försöket kommer att påbörjas i Göteborg i början på nästa år.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.