KD goes heavy metal?

Johan Ingerös avatar på Twitter
Johan Ingerös avatar på Twitter

Varför går det så dåligt för Kristdemokraterna i opinionen, och hur ska ni vända trenden? Frågorna är vanliga, jag får dem ofta och jag är övertygad om att partikamrater runt om i landet får samma frågor. Det är svårt att hitta ett bra svar. Jag tror att det finns många anledningar, men då kan det också finnas många lösningar.

 

Givetvis har vi själva ansvaret för vår egen utveckling. Vi är med i en regeringsallians men i diskussionen förs det ibland fram som ett problem! Jag som sitter i opposition har svårt att se hur det är ett problem, jämfört med mina 🙂 Visst är det så att regeringskoalitioner har en tendens att gynna ett parti opinionsmässigt, på andra partiers bekostnad. Det har vi sett i andra länder, till exempel Tyskland. Det har säkert en viss betydelse för opinionsläget, åtminstone på så sätt att det inte blir tydligt för medborgarna vad som är kristdemokratisk politik och vad andra partier prioriterar. Men oavsett detta så är det vi som har ansvar för att föra ut vår politik och förklara våra prioriteringar.

 

Just detta måste vi bli bättre på. För egen del försöker jag alltid att tänka på att föra ut vår politik, snarare än att diskutera vad det är för fel på motståndarnas politik. Detta är för övrigt svårt, eftersom de bjuder på många lätta poänger 😉

 

Men det är också viktigt att förändra imagen av partiet. Vårt varumärke måste bli bättre. Vi måste till exempel bli mycket tydligare med att politik inte är religion, och religion får inte vara politik. Den judisk-kristna etiken får inte sammanblandas med kristen tro, eller för den delen någon annan tro. Jag är övertygad om att vi ständigt måste diskutera vilka etiska regler som ska ligga till grund för ett samhälle, och det är där den judisk-kristna etiken kommer in i politiken.

 

Ett fantastiskt exempel på hur imagen av partiet kan förändras är för övrigt den bild som cirkulerat på Facebook och Twitter under ett par veckor, som presschefen Johan Ingerö har som avatar på Twitter. Den är oväntad och sticker ut, att kan säkert bidra till att bilden av partiet hottas upp lite. Och det behövs.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.