Simkunnigheten måste öka

Svenska livräddningssällskapet och Trygg Hansa tog i måndags upp den viktiga frågan om hur vi ska minska antalet drunkningsolyckor i Sverige på Göteborgs-Postens debattsida. Som de säger så har vi kommit långt. Antalet drunkningsolyckor är idag en tiondel av vad de var för hundra år sedan, från över 900 om året till 95 år 2011. Samtidigt har befolkningen fördubblats, så utvecklingen är positiv, men det finns fortfarande en lång väg att gå. 95 drunknade på ett år är 95 för många.

Även Theo Papaioannou från Vägvalet skriver idag om frågan och meddelar att han kommer att föreslå att Göteborg ska bli en så kallad vattensäkrad kommun. Det innebär bland annat att frågor om simkunnighet nu kommer upp på kommunstyrelsens och fullmäktiges agenda. Att vara en vattensäkrad kommun innebär att man uppfyller sex kriterier som Svenska livräddningssällskapet satt upp. Ett av dessa är just att alla elever i årskurs 6 ska kunna simma åtminstone 200 meter. Detta måste ha mycket hög prioritet. Alliansen i Idrotts- och föreningsnämnden har arbetat med frågan tidigare och det är ett av målen i vårt inriktningsdokument.

Ett annat förslag är att ha badvärdar på alla kommunala bad under badsäsongen, och det är en idé som jag kommer att titta närmare på. Men en badvärd kan aldrig ersätta den kunskap det innebär att kunna simma. Det måste vi komma ihåg. Människor drunknar även på platser som inte är en kommunal badplats, och också när det inte är badsäsong. Det är framförallt den ökade simkunnigheten och säkerhetsmedvetandet bland allmänheten som gjort att drunkningsolyckorna minskat så kraftigt.

Med den närhet till vattnet vi har i Göteborg borde det finnas ett särskilt fokus på simkunnigheten i skolan. Den har, liksom betygen i övrigt, sjunkit till oacceptabelt låga nivåer, och här är det liv som står på spel. Att kunna simma måste vara ett obligatoriskt mål i skolan. Det står redan i läroplanen, nu är det upp till Göteborg att följa den.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.