Svårt men nödvändigt med trängselskatt

I dagarna har media ökat sin rapportering om den förändringsprocess Göteborg nu går in i. Det västsvenska paketet går in i en mer konkret genomförandefas med allt vad det innebär. På sina håll har förändringar redan skett, andra projekt ligger fortfarande längre fram i tiden. En del i paketet är en fråga som rör upp känslorna; trängselskatten. Det har jag förståelse för. Nya skatter är aldrig populära, det säger sig själv. Det var inte heller enkelt för oss att köpa paketet med alla dess olika ingredienser, varav trängselskatten är en.

Med den paketlösning som många instanser har fattat beslut om ingår satsningar som är helt avgörande för Göteborgs framtid, inklusive en sådan sak som att ersätta den uttjänta Göta Älvbron. Utan paketlösningen hade Göteborg fått stå för hela kostnaden själv. Nu kommer fler att dela bördan med oss och det tror vi är bra. Satsningarna är stora och omfattande. De är faktiskt så stora att det finns en risk för brist på kompetenta yrkesarbetare inom vissa branscher.

Vi sa ja till paketet och trängselskatten, eftersom vi nu vet att vi får något för pengarna. Ett nej tack innebär tyvärr inte ett nej till trängselskatter för all framtid. Nej, tvärtom hade risken med ett nej inneburit ett nej till satsningar men med en fortsatt oro för att trängselskatter kan införas ändå – om än med viss tidsförskjutning. För det finns politiska krafter som vill se trängselsaktter – just för sin egen skull. Vi har accepterat dessa som en del i helhetslösningen, enbart därför.

Med detta sagt har jag ändå full förståelse för att många är både oroliga och arga över beslutet, som togs för ett par år sedan. Vi måste se till att genomförandet blir så bra som möjligt, med kraftigt förbättrad kollektivtrafik så att den utgör ett konkurrenskraftigt alternativ. Det måste också ske utan onödiga beslut som ytterligare försvårar för dem som är tvungna att använda bilen, som till exempel den senaste chockhöjningen av parkeringsavgifterna i Göteborg. Om den nuvarande färdriktningen slår igenom fullt ut kommer det dyra vara att faktiskt låta bilen stå still på en parkeringsplats snarare än att passera en trängselstation.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.