En stad för alla

 

En diskussion har blossat upp i Göteborg om ett uttalande som stadsarkitekten Björn Siesjö gjorde i slutet av maj och Göteborgs-Posten skriver om detta idag. Siesjös sa i en intervju med GP att ”Hundra procent tillgänglighet för rörelsehindrade är … talibanism”, och genom att slakta tre heliga kor, nämligen tillgänglighet, parkering och bullerskydd så kan kostnaden för byggnationen i Gullbergsvass halveras. Detta uttalande är mycket olyckligt, inte bara därför att Siesjö gör en mycket tveksam jämförelse med talibaner, utan också därför att han ställer grupper emot varandra.

Det är sant att tillgänglighet är dyrare än otillgänglighet, och idag blev jag intervjuad av GP om detta och fick jag bland annat frågan om det inte är så att andra samhällsgrupper stängs ute från dyra områden på grund av tillgänglighetskrav. Den diskussionen tycker jag är farlig. Viktigare än all annan politik, vare sig det handlar om tillgänglighet eller något annat, är att olika grupper i samhället aldrig får ställas emot varandra.

Det finns många byggnormer och bestämmelser som tillsammans ökar kostnaden för byggnation. I detta ingår kostnader för bland annat tillgängligheten. Kan man skippa många av dessa går det att pressa priserna men varför alltid börja med att ge sig på tillgängligheten? För mig är det självklart att vi ska fortsätta med att sträva efter ett tillgängligt samhälle, även om vi ibland kan diskutera vilka medel som är bäst på vägen dit. Jag tror att Björn Siesjö är inne på samma linje egentligen, om inte har vi ett problem.

Jag tror inte att han är ute efter att ställa någon grupp utanför eller att ställa olika gruppers behov emot varandra. Jag tror och hoppas att hans uttalande blev ett av alla de fel som vi människor gör dagligen. Ingen av oss är fullkomlig, alla har vi fel och brister. Frågan är bara hur vi bygger vårt samhälle för att överbrygga dessa fel och brister. Vi vill ha ett inkluderande samhälle för alla. Här har det offentliga, det vill säga staten och kommuner som till exempel Göteborg ett stort ansvar att gå före. Därför är Siesjös uttalande extra olyckligt. Tillgänglighet är inte talibanism, självklart ska nybyggnation vara tillgänglig för alla.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.