Välkomna nya medborgare!

Från förra årets välkomstceremoni
Från förra årets välkomstceremoni

Idag på Nationaldagen ska jag till Slottsskogen för att vara med på Göteborgs ceremoni för nya medborgare som hålls där. Detta är ett mycket bra sätt att fira Nationaldagen på. Det är viktigt för människor att känna sig välkomna. När min pappas familj kom till Sverige i slutet av 60-talet blev de välkomnade med middag hos borgmästaren i Sölvesborg. Kontrasten mot dagens Sverige är stor. Idag när vi pratar om invandring ligger fokus nästan alltid på vilka problem som kan uppkomma.

Jag är övertygad om att de människor som vi idag ska välkomna till Sverige har en enorm potential. Det viktiga nu är att de släpps fram, att de får möjligheter att arbeta och utvecklas. Mångfald är en enorm styrka, men vi måste ta tillvara den på rätt sätt. Jag har skrivit om detta tidigare, här till exempel, men i korthet tror jag nyckeln ligger i att människor får möjlighet att arbeta. Där skapas kontakter, där kan man lära sig språket, där blir man en del av samhället.

Men, det är inte där man får sitt värde. Alla människor har ett okränkbart och lika värde, oavsett vem man är. Detta innebär att alla människor har samma rätt att få utvecklas. Nyckeln till detta ligger i arbete och attityder. Därför är det viktigt att arbeta för att fler ska kunna jobba, och därför känns det viktigt att vara med i en välkomstceremoni för nya medborgare.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.