Dagislekar i Göteborg?

Om lite mer än ett halvår införs trängselskatter i Göteborg. Trängselskatterna behövs för att finansiera de investeringar i infrastruktur som vi måste göra, bland annat en ny biltunnel vid Marieholm och tågtunneln Västlänken. Detta är bra, men det innebär också ökade kostnader för alla de som måste använda bilen, som till exempel barnfamiljer.

På dagens kommunstyrelsemöte beslutade vi om parkeringsavgifterna i Göteborg, eller rättare sagt, den rödgröna majoriteten beslutade. Att parkera i stan ska nu som högst kosta 40 kronor per timme, mot tidigare 25 kronor. Mot bakgrund av att också trängselskatten ska införas ser jag och Alliansen detta beslut som helt orimligt. Självklart yrkade vi på avslag på majoritetens förslag.

Situationen påminner om den gamla dagisleken ”Hela havet stormar”. Ni vet den när man går i en cirkel runt ett antal stolar, och det finns en stol mindre än deltagare i leken. Varje gång musiken slutar ska alla sätta sig och den som inte får en plats åker ut, och sedan fortsätter det så till någon vinner. I verkligheten kommer göteborgarna att åka in till stan, få betala trängselskatt, sedan köra varv på varv för att eventuellt hitta en parkeringsplats och betala orimligt dyra avgifter för den. Hittar man ingen plats får man väl åka tillbaka ut till köpcentren i Högsbo eller Bäckebol istället.

Tidigare har majoriteten tagit bort de särskilda parkeringstillstånden för miljöbilar vilket visar på det handlar mer om en jakt på bilisterna än om att skapa en bättre miljö. Jag är för bussar, men jag är inte emot bilen. Det är en stor skillnad.

Besluten om höjda parkeringsavgifter och slopade miljöbilparkeringar bidrar tyvärr inte till ett bättre Göteborg. Familjer som ska handla kommer att åka till stan i mindre utsträckning, vilket hotar handlarna i centrum. Jag vill ha en variation av transportmedel, stimulera utvecklingen av nya miljövänligare bilar och driva utvecklingen med hjälp av morötter, inte piskor.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.