Hitta lösningar för särskilda boenden

Frågan om boenden för hemlösa och personer i andra utsatta grupper lever vidare i Göteborg. Idag diskuterade vi frågan i kommunstyrelsen och Metro har skrivit om det både igår och idag. När jag och mina partivänner läste de årsrapporter som kom från stadsdelsnämnderna för två månader sedan kunde vi se att flera stadsdelar tvingas till mycket dyra boendelösningar för utsatta människor, till exempel genom att betala hotell. Detta beror på att de inte hittar några lägenheter till dem.

Redan då skrev en av våra fullmäktigeledamöter en interpellation, det vill säga en fråga, till majoriteten och vid förra veckans fullmäktigemöte debatterades frågan. Vi är alla överens om problemet i grunden består i den stora bostadsbrist vi har i Göteborg. Just nu finns det cirka 40-50 lediga lägenheter i allmännyttan. Av 70 000. Det är så försvinnande lite att det inte ens går att räkna.

Problematiken kring sociala boenden är väldigt mångfacetterad. Bristen på lägenheter att stadsdelarna tvingas till dyra och kortsiktiga lösningar. Pengarna måste givetvis tas någon annanstans, vilket ofta innebär skola eller äldreomsorg. För att lösa detta måste de kommunala bostadsbolagen, det vill säga allmännyttan ta fram fler bostäder för detta ändamål. Större privata hyresvärdar måste också bidra, men detta är inte hela lösningen.

Ett av problem är bostadsbristen. Fler bostäder innebär att färre människor behöver sociala boendelösningar, men det löser inte alla problem. Göteborg måste bygga mer och snabbare och kommunen måste släppa fram fler att planer för byggandet. Annars blir det stadsdelarna, och dess invånare, som får betala för bostadsbristen.

I arbetet mot hemlöshet är det också ett problem att politiken varit så kollektivt inriktad. Dessa problem kräver lösningar på individnivå, men det har tagit lång tid för Socialdemokraterna att förstå det. Det är dock positivt att de nu börjar förstå att människor är olika och behöver olika lösningar. Vi kommer att fortsätta diskutera dessa komplicerade frågor i Göteborg och jag hoppas att vi ska komma fram till lösningar på dessa problem, för det är mycket angeläget!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.