Låt folk välja både jacka och rullstol själva

Idag på kommunstyrelsen hade vi ett ärende där Göteborgs stad skulle yttra sig över ett förslag från regeringen om ökad delaktighet och valfrihet på hjälpmedelsområdet. Jag tycker att det är mycket viktigt med större valfrihet av hjälpmedel. Funktionshindrade är ingen homogen grupp. Både behoven och smaken är olika. Det måste politiken ta hänsyn till så långt det går. Jag tycker att det är bra att regeringen arbetar för att valfriheten ska öka även inom detta område.

 

Därför blir jag minst sagt förbluffad över det yttrande som den rödgröna majoriteten lämnade i ärendet, och jag vill varna läsare för en hel del ironi nu. Majoriteten ser risker med att man ska få äga sina hjälpmedel själv och de menar att fritt val innebär ”en övervältring av ansvar på den enskilde”. Jag vet inte var jag ska börja någonstans, men jag är glad att Socialdemokraterna vill skydda mig från det tunga ansvaret det innebär att få bestämma själv och att få äga min egen rullstol. Kan de inte äga mina skor och min TV också, så slipper jag det ansvaret med? Synen på människans förmåga är fruktansvärt pessimistisk. När ska vänstern inse att det är lika viktigt för mig att ha rätt rullstol, som det är att ha rätt kläder?

Jag ser eget ansvar som något bra, andra ser det som skit (obs ironi igen).
Jag ser eget ansvar som något bra, andra ser det som skit (obs ironi igen).

 

I vänsterns samhälle ska vi skyddas från att bestämma själva vem som hjälper oss med hemtjänsten när vi blir gamla och vi kommer inte att klara att äga våra egna hjälpmedel. Att vi faktiskt får välja skola och vårdcentral får i det närmaste ses som ett under! Istället för att fortsätta begränsa måste vi arbeta för mer valfrihet och utgå ifrån att människor kan bestämma själva. Jag är glad över de beslut jag har varit med och tagit för ökade möjligheter att använda hjälpmedel i Göteborg, nämligen ändringarna i ordningsstadgan för att man ska kunna använda assistanshundar i Göteborg. Idag är det förresten Ledarhundens dag, och då känns det kul att uppmärksamma detta. Oavsett vilket hjälpmedel man behöver, och hur man vill att de ska se ut, så ska man mötas av hjälpsamhet och en tro på den enskilda människans förmåga. Det kommer jag att fortsätta arbeta för!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.