Öppenhet istället för slutenhet

Nu på förmiddagen har vi haft kommunstyrelsemöte och frågan om tillsättning av stadsdirektör var uppe. Den socialdemokratiskt ledda majoriteten har nu anställt den tillförordnade stadsdirektören, Bengt Delang, direkt utan att låta fler kandidater söka jobbet. Jag och mina allianskollegor har i flera veckor varit tydliga med att vi velat ha en öppen process med flera sökande till detta viktiga jobb. Detta föreslog vi nu på mötet och blev nedröstade. Det är inte bara en fråga om att hitta den som är bäst lämpad, det är också en viktig princip att ha en öppen process.

 

Jag vill vara tydlig med att detta inte handlar om Bengt Delang, som är tillförordnad stadsdirektör. Jag tycker att han är en bra chef och om hade vi haft en öppen process hade jag hoppats att han sökt jobbet och fått det. Frågan handlar istället om att stadens högsta ledning ska föregå med gott exempel. Vi kan inte kräva öppenhet och transparens i andra delar av staden om vi inte själva föregår med gott exempel. Jag har jobbat med ledarskap i många år och jag är helt övertygad om att detta är ett skolexempel i dåligt ledarskap av den styrande majoriteten. Det är sant som de säger att kommunallagen tillåter detta, men det är inte rätt, bara för att det inte är olagligt.

 

Uppdatering: GP skriver om tillsättningen här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.