Ett bättre Göteborg, del 6

Miljöutmaningar är komplexa och mångfacetterade. De stannar aldrig inom gränser fastställda av människor som till exempel stadsgränsen eller nationsgränsen. Miljöarbetet kräver därför gemensamma ansträngningar och lösningar över nationella och internationella organisationer. Även om vi i Göteborg inte kommer att kunna lösa problemet med global uppvärmning själva så kan vi bidra till ett hållbart samhälle på många andra sätt. Det finns mycket som Göteborg kan göra för att förbättra vår egen närmiljö.

 

Göteborg har idag stora problem med luftföroreningar som vi måste ta på allvar. För att förbättra luftkvaliteten och få ner utsläppen av växthusgaser i Göteborg måste fler resor ske på långsiktigt hållbara sätt. Vi måste förmå fler att välja kollektiva färdmedel. I det sammanhanget utgör det Västsvenska infrastrukturpaketet en central roll med sina enorma satsningar på en förbättrad och tillförlitlig kollektivtrafik.

 

Vi måste också köra bränslesnålare bilar. Lösningen är inte fullständigt bilstopp och ännu fler hinder för bilister, utan på teknikutveckling och en blandning av olika trafikslag. Just för att stimulera teknikutvecklingen har det varit mycket bra att ha förmånliga parkeringsregler för miljöbilar i Göteborg, och tillsammans med de andra i Alliansen i Göteborg arbetade jag för att dessa tillstånd skulle fortsätta användas, men den möjligheten kommer nu tyvärr att tas bort. Vi måste nu hitta andra sätt att stimulera teknikutvecklingen, för luften i Göteborg måste förbättras.

 

Konsumenternas miljömedvetenhet ökar ständigt. Allt fler söker efter miljömässigt bra produkter oavsett vad det handlar om. Detta är en bra trend, som Göteborgs stad kan förstärka genom att på lämpliga sätt öka medvetenheten om vad som är goda energi- och miljömässiga val. Här kan Göteborg gå före andra. Kristdemokraterna har också föreslagit att utrustning och inventarier som staden slutat använda inte ska slängas utan skänkas vidare till välgörande ändamål. Att någonting inte längre är användbart för kommunen innebär inte att det har förlorat sitt värde och miljövinsten i återvinning är enorm.

 

Miljöpolitiken är central för Kristdemokraterna eftersom förvaltarskapstanken är en grundpelare i kristdemokratisk ideologi. Enkelt uttryckt innebär den att vi inte ska lämna jorden i sämre skick än den var när vi kom till den. Vi ska alltså förvalta jorden istället för att förbruka den. Om vi tar vårt ansvar får vi inte bara ett bättre Göteborg, men i längden också en bättre planet.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.