Alla ska känna trygghet hemma!

Både kvinnor och män utsätts för våld i nära relationer, men i majoriteten av fallen är det män som utsätter kvinnor för våld. Våld är givetvis aldrig acceptabelt, men det känns ändå som att våld i nära relationer är värt att fokusera extra på. Detta våld sker i princip alltid i det egna hemmet. Det är den plats där man egentligen ska kunna känna sig helt trygg, och därför är det särskilt kränkande att utsättas av våld av någon närstående, av någon man i alla lägen ska kunna lita på.

Idag på Internationella kvinnodagen vill jag speciellt lyfta fram kvinnor med funktionshinder som utsätts för våld i nära relationer. I förra veckan träffade jag en representant för projektet Dubbelt utsatt som under snart fem års tid har jobbat med att synliggöra just denna grupp kvinnor. Projektet är en verksamhet inom Bräcke Diakoni som jag besökt tidigare och skrivit om här. Deras arbete är mycket värdefullt i kampen mot våld i nära relationer för kvinnor med funktionshinder. När man som funktionshindrad utsätts för våld blir man extra utsatta, osynlig och mer beroende av andra. Enligt Brottsförebyggande rådet gäller osynligheten särskilt kvinnor som har svårt att göra sig förstådda eller är beroende av några få personer för sin kontakt med omvärlden. Beroendeförhållandet till andra innebär också att benägenheten att anmäla brotten minskar och våldet kan fortsätta.

Det är därför bra att kommunstyrelsen här i Göteborg nyligen har tagit beslut om att ta fram ett nytt handlingsprogram för hur staden ska arbeta med frågan om våld i nära relationer. Just kvinnor med funktionsnedsättningar nämns särskilt och erfarenheterna från Dubbelt utsatt måste givetvis tas tillvara i arbetet med att lösa detta komplicerade problem. Alla, vare sig man har ett funktionshinder eller inte har rätt att känna trygghet i hemmet!

 

PS. Tillsammans med VSIF/Sisu har Idrott- och föreningsförvaltningen startat ett nätverk för kvinnor inom idrottsrörelsen för att inspirera fler kvinnor att ta på sig ledarrollen inom idrotten. De träffas ikväll kl 18-20:30 på Idrottshögskolan på Skånegatan 14B. Bra initiativ!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.