Ett bättre Göteborg, del 5

Idag den 2 mars börjar Baby och Barnmässan på Svenska Mässan här i Göteborg. Det kommer säkerligen att bli en välbesökt mässa nu under helgen. Familjepolitik och barnomsorg debatteras flitigt i samhället och många människor har åsikter och lösningar. Alla barn är unika personer med olika förutsättningar, precis som människor i allmänhet, och de som i de allra flesta fall känner barnen bäst, och vet vad som är bäst för dem, är föräldrarna. Vi vill därför ha så mycket valfrihet så möjligt för familjerna.

När det kommer till valfrihet för familjer kan Göteborg bli mycket bättre. För en del familjer passar förskolan bäst, i en del familjer vill föräldrarna vara hemma med barnen lite längre och en del familjer vill kanske ha dagbarnvårdare. Inget av dessa val är bättre eller sämre än något annat. För de som väljer förskola är det viktigt att vi har en förskola i toppklass, utan köer, med små barngrupper och kompetent personal. Detta arbetar kristdemokrater för i stadsdelsnämnderna runtom i Göteborg. Men för verklig valfrihet för Göteborgs familjer krävs det ett maktskifte.

Kristdemokraterna vill underlätta livet för familjer. Alla familjer har olika förutsättningar och för en del är det svårare att få vardagen att gå ihop än för andra. Vi arbetar för fler familjecentraler där man ska kunna få rådgivning och hjälp i olika svåra situationer. Det måste uppmärksammas bättre att det faktiskt finns hjälp att få. Därför har vi föreslagit att alla nyblivna föräldrar ska få en ”värdecheck” på ett gratis familjerådgivningstillfälle, just för att uppmärksamma fler på att det finns hjälp att få när det behövs.

Sätten som vi kan underlätta för familjer med särskilda behov behöver bli bättre. En satsning som är jättebra är lotsarna för familjer med barn med funktionshinder. Dessa barn behöver ofta många olika typer av stöd. Lotsarna ska hjälpa dem och deras föräldrar att hitta rätt bland alla insatser. Det är jättebra, men jag är säker på att även familjer utan barn med funktionshinder kan behöva mer stöd och det kommer Kristdemokraterna att fortsätta arbeta för, bland annat genom förslagen som nämnts här. Jag kommer att fortsätta arbeta för att Göteborg ska bli Sveriges bästa stad för barn att växa upp i!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.