Så får vi fler funktionshindrade i arbete

Det är rubriken på en debattartikel som jag har skrivit och som publiceras i Aftonbladet idag. I förra veckan skrev Jonas Gustavsson en artikel där han beskrev hur han som funktionshindrad fått kämpa för att få arbeta. Att funktionshindrade ska ha jobb är ett mycket viktigt ämne att diskutera och något som jag arbetar för i Göteborg. Funktionshindrade behöver arbeta, känna sig delaktiga och vara med i gemenskapen precis som alla andra, och samhället behöver de resurser som funktionshindrade kan tillföra. Eftersom debattartikeln ännu inte finns på nätet lägger jag upp den här nedan. Läs gärna också Jonas utmärkta debattartikel här.

Så får vi fler funktionshindrade i arbete

I Aftonbladet den 13/2 skriver Jonas Gustavsson om hur hans funktionshinder har minskat hans möjligheter att komma in på arbetsmarknaden. Många har upplevt samma sak. Jag blev också erbjuden förtidspension när jag var 18, när jag istället ville studera och börja arbeta.

Samhället vinner på att alla människor har olika bakgrund, olika erfarenheter och kan bidra med sin kunskap. Detta gäller givetvis också funktionshindrade som grupp. För den enskilda människan är det livsviktigt att känna gemenskap, att känna sig behövd och att tillföra något. Arbetslöshet är ett stort socialt problem, inte bara ett ekonomiskt.

Det är uppenbart att det behövs satsningar för att få funktionshindrade i arbete. Arbetsförmedlingen har bland annat fått i uppdrag att ta fram ett praktikantprogram, för att funktionshindrade ska få arbetslivserfarenhet och sedan riktiga jobb.

I Göteborg har jag förslagit att en särskild head-huntingfunktion ska skapas för att arbeta med att matcha funktionshindrade personer med lediga tjänster i Göteborgs stad. Vi fortsätter arbeta för särskilda satsningar för att få fler funktionshindrade i arbete.

Många vill och kan jobba, men orkar inte kämpa för det. Dessa förslag är stöd för dem. Det är inte bara gator och torg som behöver tillgänglighetsanpassas, det behöver arbetsmarknaden också. Det finns ingen mirakellösning utan jag tror att många olika saker behövs göras på flera nivåer, så det är dags att sätta fart.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.