Skapa långsiktiga lösningar för skolan

Gårdstensskolan
Gårdstensskolan

Gårdstensskolan i Angered har haft 17 rektorer på lika många år, och idag skriver GP om detta. De anställda på skolan har besvarat Göteborgs medarbetarenkät och det framgår att skolan får sämst betyg av alla grundskolor i hela Göteborg. Det är inte svårt att förstå, de har ju bytt chef en gång om året i snitt, och även om dessa chefer säkert varit kompetenta personer så blir arbetsklimatet lidande av dessa byten. Enligt GP är eleverna på skolan nöjda och det visar att vi har oerhört duktiga medarbetare i Göteborg som gör ett fantastiskt arbete, trots att arbetsklimatet är allt annat än bra.

Dessa medarbetare förtjänar bättre, men det är svårt att åstadkomma när staden styrs som den gör. Arbetsbelastningen är hög på de anställda och de behöver stöd och extra resurser. Idag skickas pengar till stadsdelarna som de sedan själva ska fördela på bland annat skola och äldreomsorg. Kristdemokraterna i Alliansen har kritiserat detta och vi vill införa en mycket långsiktigare lösning. Vi vill ha en skolpeng, ett belopp som följer eleverna oavsett vilken skola de väljer att gå på. Fördelen med vårt förslag är att pengarna går direkt till skolan utan att passera stadsdelarna och vi kan lägga mindre pengar på administration.

Det finns många skolor runtom i Göteborg där arbetsbelastningen på de anställda är mycket hög, inte minst nu när Skolinspektionen genomför sina granskningar. På Gårdstensskolan är situationen akut, och jag hoppas att de omstruktureringar som görs i Angered ska få snabb effekt. På lång sikt krävs det dock ett riktigt omtag i Göteborg. Staden behöver styras på ett annat sätt, och pengarna ska gå direkt till skolan. Extra pengar i tilläggsbudgetar blir bara ”lappa och laga”-lösningar där plåster sätts på de mest akuta såren. De anställda i Göteborgs skolor förtjänar bättre.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.