Ett bättre Göteborg, del 4

Näringslivet i Göteborg har förändrats kraftigt under de senaste decennierna. Från att ha varit en utpräglad industristad, med en av världens största hamnar och företag som Volvo och SKF är näringslivet idag mycket blandat. De stora industrierna är fortfarande viktiga för staden och kommer förhoppningsvis att vara det för en lång tid framöver, men vi behöver också satsa på och underlätta småföretagande och entreprenörskap. Vi ska också komma ihåg att Göteborg redan nu är en etablerad världsstad inom exempelvis bioteknik och film.

En grundläggande faktor för ett välmående näringsliv är en fungerande infrastruktur. De satsningar som nu görs på västsvenska paketet är bra, men mer behövs göras. Vi behöver till exempel få en lösning på frågan om en ersättningsbro för Göta Älvbron snarast, och jag har hela tiden haft uppfattningen att vi måste ha en bro som inte blockerar den viktiga sjöfarten på Göta Älv, för hela regionens skull.

Kommunen och näringslivet ska samarbeta för att nå så bra resultat som möjligt. Business Region Göteborg gör ett jätteviktigt arbete som bidrar till en långsiktig och hållbar tillväxt. De stödjer företag i alla möjliga situationer, i uppstartsfasen, i utvecklingsfasen men också om det inte går så bra. Däremot anser jag att kommunen inte ska ta över uppgifter som kan göras minst lika bra av det privata näringslivet. Idag har vi en situation i Göteborg där kommunen konkurrerar med företag. Exempelvis ska vi givetvis inte driva ett kommunalt hotell. Det gör vi genom Lisebergs tre hotell, medan det finns många företag som driver hotell minst lika bra.

Jag menar att det behövs en total översyn av de kommunala bolagen i Göteborg. Även den kommunala byråkratin kan ändras för att förenkla företagande. Administrativa rutiner kan förbättras och tydliggöras, till exempel vad gäller tillståndsansökningar och betalningstider. Det finns en mängd olika saker som staden kan göra för att stärka näringslivet. Jag tror inte på någon enskild mirakellösning, utan detta är exempel på hur vi kan förbättra våra möjligheter att växa och garantera välfärden i framtiden. Ett välfungerande och växande näringsliv är nödvändigt i skapandet av ett bättre Göteborg!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.