Ett bättre Göteborg, del 3

Garantera bra äldreomsorg

Göteborg ska vara en stad där alla är trygga, alltid. Barn ska vara trygga i skola och förskola, vi ska kunna åka spårvagn och känna oss lugna och äldre ska känna en trygghet i att äldreomsorgen är anpassad utifrån deras behov och önskemål. Tyvärr har det framkommit att äldre på flera håll i landet inte fått den omsorg de borde ha rätt till. I ett tryggt Göteborg ska detta vara självklart, främst för de äldres skull men givetvis också för att vi andra ska vara trygga med att våra mammor, pappor, far- och morföräldrar har det bra. Ingen ska behöva vara orolig för att ens mor far illa i äldreomsorgen.

 

Kristdemokraterna har länge arbetat för att det ska finnas en värdighetsgaranti i äldreomsorgen. Garantin är viktig för att omsorgstagaren och de anhöriga alltid ska veta vad man borde få, och vad man ska förvänta sig. Det är också viktigt att människor vet var man vänder sig när garantin inte uppfylls, och att man faktiskt kompenseras när välfärden inte håller den kvalitet som utlovats. Arbetet att ta fram en värdighetsgaranti är nu på gång men jag menar att en garanti blir bara ett fint papper om det inte finns en kompensation att få om den inte uppfylls. Detta yrkade jag tillsammans med mina Alliansvänner igår.

 

Detta kunde den politiska majoriteten tyvärr inte gå med på, och vi fick därför inte bifall för förslaget. Vi krävde samtidigt nya rutiner vid upphandling av äldreomsorg för att i framtiden öka kraven på utförarna. Inte heller detta ville majoriteten införa. Tyvärr tror jag att detta leder till ett sämre Göteborg, snarare än ett bättre, men jag är ändå övertygad om att i framtiden kunna införa värdighetsgarantier i äldreomsorgen. Alliansen är enig och får vi förtroende att leda staden 2014 så kommer förbättringar i äldreomsorgen vara bland det första vi tar tag i, för att göra Göteborg bättre för alla.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.