David Lega Cup 2012

Imorgon hålls David Lega Cup på Åby simhall. Tävlingen startades av Mölndals Allmänna SimSällskap för att tacka mig för min simkarriär, och själv känner jag mig givetvis både hedrad och glad över att klubben kommer ihåg mig =) Självklart kommer jag att vara där, både som invigningstalare och prisutdelare. En av handikappidrottens stora stjärnor idag, Jennie Ekström, simmade sin första tävling i just David Lega Cup.

MASS var den första klubben i Sverige som integrerade handikappidrotten i den vanliga idrotten, och handikappsimning blev en sektion bredvid de andra sektionerna i klubben, simskolan, fensim och vanlig simning. År 2000 startades David Lega cup och blev då den första tävlingen i Sverige för både handikappsimning och vanlig simning. Det finns en stor poäng både i att funktionshindrade ungdomar ser hur en vanlig tävling går till och i att ungdomar utan funktionshinder får se handikappidrott.

Tack vare den integrerade idrotten i MASS fick föreningen ett unikt perspektiv på vad prestation kan innebära. De stjärnor som fanns i klubben, däribland jag själv, var inte de som alltid simmade snabbast objektivt sett. Simmarna i klubben fick på nära håll se att framgång inte alls behöver innebära att man är bäst eller snabbast, utan att det snarare handlar om att vara bra eller snabb utifrån sina egna förutsättningar. Alla människor har ju unika förutsättningar. Vi behöver bli bättre på att tävla mot oss själva och inte alltid jämföra oss med andra. Om vi alla ska vara bäst så kommer väldigt många av oss bli besvikna, men om alla ska bli bättre, så kommer det flesta av oss bli väldigt nöjda.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.