Ett bättre Göteborg, del 2

Mångfaldens styrkor

Göteborg är en stad som präglas av mångfald. Så har det varit sedan staden byggdes upp av holländare för snart 400 år sedan och idag är drygt 20 procent av göteborgarna födda utomlands. Tyvärr förknippar många detta med problem, men jag är övertygad om att det inte är mångfalden som är problemet, det är politiken i Göteborg som är problemet.

 

De problem som vi idag har med segregation i Göteborg beror till stor del på den höga arbetslösheten bland människor med utländsk bakgrund. Regeringen har sedan 2006 gjort massor för att arbetslösheten ska minska. Det senaste exemplet är sänkningen av restaurangmomsen, som gör det möjligt för restauranger att anställa fler. Men det finns också saker vi måste göra här i Göteborg för att arbetslösheten ska minska. Vi har bland annat kämpat för en särskild ”jobbguide” med uppgiften att hjälpa människor med utländsk bakgrund att hitta arbete.

 

Många unga kämpar idag för att hitta jobb, och speciellt stort är detta problem bland ungdomar med utländsk bakgrund. Alla människor behöver ha en framtidstro, men det är svårt att ha för unga människor som upplever att möjligheterna att få jobb är mindre på grund av ens bakgrund. Göteborg har en stor utmaning här, men jag är övertygad om att vi har potential att bli en bra stad för alla barn och unga. Det finns bra exempel på satsningar som skapar Framtidstro. Mitt Liv är ett sådant, och staden kan göra mer för att satsa på nyföretagande och entreprenörskap. Jag tycker också att vi ska fundera mer på ekonomiska frizoner, för att stimulera nyföretagande.

 

För att människor med invandrarbakgrund ska bli mer delaktiga i samhället krävs det också att de känner till hur det svenska samhället fungerar, vilka rättigheter och skyldigheter man har. Kristdemokraterna har därför föreslagit att det regelbundet ska anordnas introduktionsmöten för nyinflyttade, där man får information om bland annat näringslivet, föreningar och svenskundervisning.

 

Vi ska vara välkomnande mot nya människor, men vi måste också vara tydliga med vilka förväntningar och krav vi har. Mångfald är en styrka, när vi tar tillvara på den!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.