Ingen tillväxt utan uppväxt

Igår var jag på Idrottsgalan och såg Rolf-Göran Bengtsson ta emot Jerringpriset, samtidigt som Therese Alshammar välförtjänt fick priserna Årets prestation och Årets kvinnliga idrottare. Idag är jag tillbaka i Göteborg för möte med Idrotts- och Föreningsnämnden, där jag är vice ordförande. Det politiska arbetet fortsätter alltså som vanligt. I förra veckan fick vi i kommunstyrelsen veta att det schweiziska forskningsinstitutet BAK Basel har bedömt tillväxtpotentialen för 119 storstadsregioner i Europa. Västsverige, med Göteborg som storstad kom här på en glädjande 5e plats i hela Europa.

 

På galan igår delades det också ut pris till cirka 30 lovande talanger. Några av de som fått pris tidigare är Carolina Klüft och Charlotte Kalla, och de tillhör idag eliten. Västsverige är en region med talang, men för att gå till eliten krävs det satsningar. Hela samhället måste fungera. De som ska arbeta inom till exempel industrin har barn, som behöver förskolor och skolor, och senare en egen bostad. Allting hänger ihop och för att Göteborg och Västsverige ska kunna göra något av vår tillväxtpotential måste hela staden fungera. Det gör den tyvärr inte idag.

 

Det byggs alldeles för lite, och majoritetens ambition är för låg. Jag vill förtäta och bygga mycket mer, och i vår budget vill vi korta kötiderna för nytt byggande. Förskolan präglas också av köer och Kristdemokraterna har lagt förslag för en bättre barnomsorg, som majoriteten tyvärr inte går med på. Vi måste ha en barnomsorg med alternativ och valfrihet, kortare köer och mindre barngrupper! När jag diskuterade detta med socialdemokraternas Anna Johansson på Twitter i höstas sa hon att Göteborg uppfyllt lagen vid flera perioder under Socialdemokraternas nu 17-åriga maktinnehav. Ambitionen ska vara högre än att periodvis uppfylla lagen! Att satsa på att förbättra villkoren för barn och unga kan ta oss långt.

 

Det finns positiva satsningar, som kommer att stärka Göteborg inför framtiden. Västsvenska paketet kommer att stärka vår infrastruktur och göra oss konkurrenskraftiga. Jag är stolt över den placering vi har, men ser den som en påminnelse om att vi har mycket att förvalta!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.