Upp! och Ner!

Igår var jag en av många som satte morgonkaffet i halsen när jag läste om Göteborgs stads projekt Upp! som syftar till att unga ska ta sig in på arbetsmarknaden. Bland mycket annat skriver GP att Upp! har skrivit in personer i alla möjliga åldrar runt om i landet, för att det ska se ut som att de har ett stort antal deltagare. Uppgifterna som står i tidningen idag är ännu värre, enligt GP har de också druckit alkohol på skattepengar och bluffat om det, eftersom de har “dragits med av hur man gör ute i Europa”.

Om dessa uppgifter stämmer är det rent bedrägeri och en stor skandal. För ett par veckor sedan besökte två tjänstemän från projektet kommunstyrelsens personalutskott där jag sitter. Då framkom det att projektet var misslyckat, eftersom det har lett till att mycket få ungdomar faktiskt har kommit i arbete. De hade också misslyckats med målet att få fler funktionshindrade i arbete, men detta ville de inte erkänna. Tjänstemannen svarade att eftersom Upp-projektet är så bra ”så tenderade de funktionshindrade deltagarna att glömma sina funktionshinder”. Ja, han sa faktiskt så. Jag har svårt att se hur ett besök på Upp! gör att man glömmer bort sitt funktionshinder, så därför bad jag dem återkomma med en bättre förklaring till varför de misslyckats med att nå sina mål.

Om uppgifterna i GP stämmer är det inte ett misslyckande, utan ett rent bedrägeri. Det har kanske inte ens funnits några funktionshindrade deltagare. Projektet kan i så fall inte fortsätta i sin nuvarande form utan det måste till en drastisk förändring, antingen i utformningen eller i personalsammansättningen. Allt annat vore ett gigantiskt slarv med göteborgarnas skattepengar, för att inte tala om de ungdomar som behöver hjälp att komma in på arbetsmarknaden!

Uppdatering: ESF-rådet inleder granskning av Upp! enligt GP. Det är nog välbehövligt.

Uppdatering 2: Läs mer om utvecklingen kring Upp! här, här och här.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.