Inför head-huntingfunktion för handikappade!

Våra fullmäktigeledamöter Fouad Rasho och Marianne Bergman lägger idag en motion till fullmäktige om att införa en head-huntingfunktion i Göteborg som ska ha i uppdrag att matcha funktionshindrade personer med lediga tjänster i Göteborgs stad. Kristdemokraterna lyfte redan i somras detta i vårt budgetförslag, men eftersom de rödgröna fortfarande inte har nappat går vi nu vidare med en egen motion. Läs vår budget här!

Den offentliga sektorn är idag dålig på att anställa funktionshindrade och måste ta ett större ansvar. Tillgängligheten i samhället har på senare år blivit bättre, men det har inte märkts på arbetsmarknaden. Därför måste vi från kommunalt, men givetvis också statligt, håll göra mer. Jag vet att funktionshindrade har mycket att bidra med och det är ett rent slöseri med resurser att arbetslösheten i denna grupp är så hög. Men än viktigare är det att även människor med funktionshinder får känna att de är med i samhället och tillhör gemenskapen. Annars är det lätt att känna sig värdelös.

Jag tror inte på kvotering som en väg fram. Att kvotera in människor är att endast se till en egenskap eller identitet man har och sedan fylla kvoten med tillräckligt många av det man har brist på. För det första tror jag inte att någon vill bli rekryterad enbart för att man är funktionshindrad, av en viss etnisk härkomst eller av ett visst kön. För det andra är det ju oftast så att vi tillhör flera olika grupper, att vi har flera identiteter. Vilken identitet man främst har är olika från person till person, och det är också så att man tillhör olika grupper i olika sammanhang. Att då kvotera utifrån en enskild egenskap blir konstigt, för att inte säga helt fel.

Det är därför glädjande att mina partivänner nu motionerar om att rekrytera personer utifrån deras unika förmågor och kunskaper. Varje människa är unik, och behöver stöd med olika saker. Jag hoppas därför att motionen blir antagen och att staden ser till vad varje människa kan bidra med, så att arbetslösheten bland funktionshindrade kan minska.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.