Hurra för arbetsterapeuter!

Idag, torsdagen den 20 oktober, är det arbetsterapins dag. Dagen är till för att uppmärksamma och sprida kunskap om arbetsterapi och arbetsterapeuter, som finns att hjälpa människor att delta och vara aktiva utifrån sina förutsättningar. Det är enormt viktigt med kunnig personal, och det är också jätteviktigt med hjälpmedel som fungerar och är anpassade utifrån de behov man har som enskild människa.

Detta har jag och partikollegor till mig poängterat många gånger. I våras lyfte min partivän Magnus Berntsson frågan om fritt val av hjälpmedel i Västra Götaland. Tyvärr röstades förslaget ner, men både han och jag kommer att fortsätta kämpa för valfrihet även på detta område, så att alla kan få hjälpmedel som är anpassade till ens egna personliga behov och preferenser. De som arbetar på hjälpmedelscentralen är kompetenta och gör ett jättebra jobb, men det behövs mer valfrihet och flexibilitet i systemet och mer resurser, eftersom snabb och anpassad hjälp ska inte vara en plånboksfråga!

Hjälpmedlen måste självklart också kombineras med kunskap och kompetens, och det är därför det är bra att det finns arbetsterapeuter och en arbetsterapins dag, så att denna kompetens uppmärksammas. Det finns och en fara med hjälpmedel. Om man inte får hjälp att lära sig att göra det man faktiskt kan utan hjälpmedel finns det en risk att man blir totalt beroende av dem.

Hur beroende man är av hjälpmedel fick jag erfara imorse när min rullstol gick sönder. Den kommer jag aldrig att klara mig utan, men utan träning hade jag behövt en hel mängd andra hjälpmedel också. Allting går inte att träna fram, vissa hjälpmedel klarar man sig inte utan, men det finns också mycket som man kan lära sig och därmed öka sin självständighet.

Tack till Tommy för snabb hjälp!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.