Kan man köpa en halv special och en stockholmare på Sergels torg?

I varje stad finns det en speciell kultur, som kan vara svår att känna till för en utomstående. Det innebär att en del saker som är viktiga för stadens invånare kan vara svåra att veta om för den som inte lever i staden. Vad som är intressant att veta för invånarna kan således variera från stad till stad. Likaså finns det vissa saker som inte behöver förklaras för den som känner till den lokala miljön, till exempel vilket fotbollslag som spelar på vilken arena eller vad det innebär med ett spårvagnstopp på en viss sträcka. Lokala nyheter berättas därför bäst av någon som lever i samma miljö.

Jag blir därför bekymrad när jag nu hör att GT funderar på att dra ner på Göteborgsredaktionen, och centralisera delar av redaktionen till Stockholm. Den lokala förankringen i berättandet är viktig även för nyheter i massmedia. På samma sätt som en bekant har möjlighet att avgöra vad som är viktigt att veta har en lokal nyhetsredaktion större möjligheter att rapportera om vad som är intressant för läsarna. Lokal nyhetsrapportering är givetvis bättre om redaktionen är lokal!

Förutom kvaliteten i själva nyhetsrapporteringen finns det också ett större perspektiv på frågan. För många människor är media, tidningar och TV, den viktigaste källan till information. I ett demokratiskt samhälle är informerade medborgare en grundsten, hur ska vi annars kunna värdera vad som hänt och vad som kommer att hända när vi röstar, kontaktar politiker och debatterar samhällsfrågor? Utbudet av göteborgsmedia är tyvärr redan ganska begränsat, egentligen behöver vi fler medier med göteborgsförankring, snarare än färre. Göteborgarna ska väl inte enbart hänvisas till bloggar och Twitter för att få veta vad som händer i staden?

Jag vill därför uppmana Expressen att inte dra ner på GT-redaktionen i Göteborg! Inget fel på Stockholm, men att tro att en redaktion i Stockholm kan rapportera om Göteborg är som att tro att en redaktion i Köpenhamn kan återge livet i Stockholm så att en stockholmare känner igen sig!

GP skriver om detta här!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.