Vem vågar bli gammal i Göteborg?

En het politisk potatis i Göteborg är huruvida äldre själva skall få bestämma vem som skall ta hand om dem i deras egna hem. Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet menar att det endast är kommunen som skall få bedriva hemtjänst. Alliansen kämpar dock för att de skall vara fritt för alla som kan uppvisa kompetens att erbjuda sina tjänster inom detta område, och att det är upp till de äldre att själva välja vem som skall stå för omsorgen.

Vid dagens kommunstyrelsesammanträde ställde sig något överraskande Socialdemokraterna, Vänstern och Miljöpartiet bakom en ansökan om att utreda hur vi ska kunna införa lagen om valfrihet inom äldreomsorgen (LOV). Läser man deras skrivelse närmare inser man dock att det fortfarande är samma gamla förmyndarmentalitet som präglar deras tänkande i denna viktiga fråga.

Den politiska majoriteten i Göteborg försöker nämligen få till vissa förbehåll i lagen om valfrihet som i praktiken innebär att endast kommunalanställda och de som står långt ifrån arbetsmarknaden som skall få bedriva hemtjänst.

Jag menar att detta är helt orimligt. Jag är själv beroende av assistans för att få min vardag att fungera och vet hur viktigt det är att själv få välja vem som skall hjälpa mig. Jag hade inte accepterat om den assistans jag behöver gavs mot bakgrund av kommunens behov av exempelvis arbetsmarknadsåtgärder, snarare än mitt behov av få hjälp av någon som jag har förtroende för. Jag är van vid att själv få välja min omvårdnad, och jag kommer inte att ge upp den rätten när jag blir gammal. Som den politiska majoriteten nu ordnat äldreomsorgen vill jag inte bli gammal i Göteborg!

För att dra det till sin spets: Varför skall kommunstyrelsens ordförande, Annelie Hulthén, bestämma vem som skall ta hand om mig när jag blir gammal?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.